Rodinný dům v Lysé nad Labem

Rodinný dům v Lysé nad Labem
Spolupráce:Alice Šimečková, Pavel Velecký
Realizace:2010


Předmětem projektu byly stavební úpravy solitérního rodinného domu z r. 1936. Původní stavba byla dvoupodlažní, částečně podsklepená. Podkroví nebylo obýváno. Objekt měl přibližně čtvercový půdorys, doplněný rizalitem, který byl v podkroví zakončen štítem. Střecha byla sedlová a polovalbová.
Největší změnou ve struktuře objektu bylo přesunutí hlavních obytných místností ze severozápadního uličního nároží do osluněného jihozápadního nároží, směrovaného do zahrady.
V přízemí byla navržena kuchyně, navazující na výškově rozčleněný obytný prostor, propojený se zahradou, dále vstupní hala a sociální zařízení. Ve 2. podlaží se nachází tři ložnice a dvě koupelny. Jedna z ložnic v nadstavbě je doplněna lodžií. Ve 3. podlaží nadstavby je pracovna s přístupem na prostornou terasu. Upravené podkroví sedlové střechy je využito ke spaní.
V rámci stavebních úprav bylo změněno rozvržení okenních otvorů tak, aby funkčně odpovídaly nové vnitřní dispozici. Vstup byl přesunut blíže k ulici. Dále byla snesena polovalbová střecha, která byla nahrazena novotvarem v podobě sešikmeného kubusu. Tato nadstavba je provedena jako dřevěná rámová konstrukce, opláštěná z vnější strany modřínovými palubkami bez povrchové úpravy. Od zešikmení hranolu směrem dolů si slibujeme větší ochranu dřevěného pláště a výplní otvorů před povětrnostními vlivy.
Po rekonstrukci dům obsahuje byt 5+1 s rozšířeným obytným prostorem, s lepší orientací ke světovým stranám, vazbou na zahradu a sociální zařízení odpovídající potřebám 21. stol.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Lysá
Martina
11.03.10 08:31
OK
Miloš Munzar
11.03.10 12:13
Príjemná rekonštrukcia
Irena Dorotjaková
18.03.10 05:00
Nádor
Viktor Košilka
09.09.10 08:14
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od NEW WORK