Rodinný dům v Kroměříži

Rodinný dům v Kroměříži
Ročník:2009
Užitná plocha:135 m2
Zastavěná plocha:146 m2
Plocha pozemku:845 m2
Obestavěná plocha:727 m3


Urbanistické řešení
Objekt je umístěn v budoucí zástavbě solitérních rodinných domů. Hmota podélného půdorysu má svou kratší vstupní stranu směrem do ulice, je umístěna tři metry od východní hranice se sousedním pozemkem. Hlavní pobytový prostor zahrady je podélně podél jihozápadní strany, tak aby využil slunce z jižní uliční strany.

Architektonické řešení
Objekt rodinného domu je z větší části jednopodlažní, v zadní (severní) části se dělí na dvě podlaží, která jsou vůči přízemí posunuta o půl patra.
Hlavní obytný prostor je umístěn v jednopodlažní části a je orientován na pobytovou část zahrady, která je stíněna stříškou lemující prohnuté průčelí stavby.
Hmota objektu klesá směrem k uliční straně pozemku, dispozice se rozšiřuje směrem do zahradní části. Forma umožňuje plynulý přechod z jednopodlažní části do zvýšené, s výhodou tak zvyšuje prostor obývacího pokoje a snižuje výšku směrem ke kuchyni. Půdorysné prohnutí západní stěny pomáhá vytvořit soukromý venkovní prostor navazující na hlavní obytné prostory domu. V zahloubené části objektu  je umístěna garáž. Umístění garáže v místě, vzdálenějším od silnice není překážkou, neboť obyvatelé domu nepoužívají auto často a příjezdová cesta ke garáži, vedená podél západní strany pozemku, se tak může využívat jako součást zahrady.
Na jižní straně domu je hlavní vstup do objektu. Přes zádveří se vstupuje na chodbu, která slouží jako hlavní komunikační prostor, propojující jednoramenným schodištěm přízemí s 2.NP nad garáží. V přízemní části se nachází obývací pokoj, oddělitelný posuvnými dvoukřídlými dveřmi od kuchyně, dále jedna ložnice a WC. Ve 2.NP je malá ložnice, koupelna a knihovna, ze které lze po venkovním schodišti sejít do zahrady.
Pro konstrukci rodinného domu byl zvolen klasický zděný systém z keramického zdiva Porotherm. Strop nad polovičním podlažím tvoří keramické vložky Miako a keramobetonové nosníky ze systému Porotherm. Konstrukce střechy je provedena jako prostorově zakřivená železobetonová deska. Z vnitřní strany je na stropě ponechán přirozený syrový vzhled betonu s otiskem dřevěného bednění. Z venkovní strany je střecha osázena extenzivní zelení. Stavba je opatřena světlou omítkou, výplně otvorů jsou v dřevěných rámech.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
garaz
rk
26.03.10 02:22
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od NEW WORK