Rodinný dům v Hoštičkách

Rodinný dům v Hoštičkách
Spolupráce:Pavel Velecký, Tomáš Horalík
Realizace:2009
Zastavěná plocha:66 m2
Obestavěná plocha:467 m3


Novostavba rodinného domu v Hoštičkách byla navržena jako jednoduchý hranol, zkosený v jihovýchodním průčelí se zborcenou rovinou ploché střechy. Seříznutí hranolu odráží rozložení vnitřního prostoru v domě. Hlavní vstup je ze severozápadní strany, po nově navržené příjezdové cestě s parkovacím stáním na pozemku stavby.
Dům má dvě nadzemní podlaží, mezonet a je částečně podsklepen. Vchod je mírně ustoupen z roviny průčelí, což plní funkci závětří. Vstupuje se přes zádveří dále na chodbu, odkud vede jednoramenné schodiště do sklepa a třístupňové schodiště do zvýšené úrovně v 1.NP. V tomto prostoru je umístěna pracovna s knihovnou. Přestože je prostor pracovny a knihovny malý, jeho otevření přes dvě patra je hlavním prostorovým motivem domu. Z knihovny vede jednoramenné schodiště do obývacího pokoje, odkud je přístupná kuchyně a ložnice. Z obývacího pokoje pokračuje dále dvouramenné schodiště do 2.NP. Mezipodesta tohoto schodiště se rozšiřuje podél severovýchodní zděné stěny a slouží jako knihovna. Je z ní rovněž přístup do koupelny s WC. Ve 2.NP jsou situovány dvě ložnice.
Rozložení výškových úrovní v domě vychází z přirozeného sklonu terénu. Cílem tohoto rozvrhu bylo minimalizovat obestavěný prostor a tím i náklady na výstavbu.
Suterén a snížená část 1.NP je z cihelného zdiva, s železobetonovými stropy. Severovýchodní stěna je vyzděna až po úroveň střechy. Zděné konstrukce byly následně opatřeny přírodním kamenným obkladem. Zbývající část domu je provedena jako dřevěná rámová konstrukce, opláštěná palubkami. Pultová střecha má plechovou krytinu.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
!!!
Milan
09.03.10 03:13
neformální
Vích
09.03.10 06:19
Vyborne !
A.J.K.
10.03.10 07:43
Výborné!
popel
11.03.10 11:38
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od NEW WORK