Rodinný dům v Berouně

Rodinný dům v Berouně
Adresa: Ječná 1886, Beroun, Česká republika
Investor:Renata a Ondřej Zatloukalovi
Projekt:2011
Ročník:2011
Zastavěná plocha:101 m2
Obestavěná plocha:675 m3


URBANISTICKÁ A ARCHITEKTONICKÁ KONCEPCE
Pozemek domu je součástí většího území nové zástavby města Berouna v lokalitě nazývané "Na Paloučku". Jedná se o polohu západně od centra Berouna v jižním svahu s výhledem do údolí a především na protilehlé kopce Českého krasu. Tvar parcely je dosti netradiční: Nepravidelný tvar kruhové výseče, ze severu a východu vymezený obloukem místní komunikace, ze západu a jihu pak parcelami sousedů.
Novostavba rodinného domu je koncipována tak, aby maximálně těžila především z již zmiňovaného výhledu jižním směrem. Je proto "natlačena" do severní, výše položené části pozemku a je dvoupodlažní, aby z patra byl zaručen výhled přes stávající i budoucí domy sousedů. Tento princip navíc podporuje podélný tvar domu, který umožňuje, aby všechny obytné místnosti byly orientovány právě na jih a jihozápad. "Natlačení" stavby na sever a tvar pozemku zásadně ovlivnilo i formování hmoty domu: Základním objemem domu je kvádr, který je ze západu a částečně i ze severu oříznut rovnoběžně s přilehlými hranicemi pozemků. Ze severní strany je objekt napojen na místní komunikaci, je zde hlavní i "hospodářský" vstup do domu a dvě parkovací stání.
Dům koncipován jako nízkoenergetická dřevostavba. Sendvičová fasáda je z vnější strany opatřena svislým obkladem z prken ze sibiřského modřínu. Okna jsou dřevěná zasklená termoizolačním trojsklem. Vytápění zajišťuje elektrické podlahové topení.

DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ
Dům je dvoupodlažní, což koresponduje s jeho rozdělením na společnou část umístěnou v přízemí a privátní část v patře. Vstup do objektu ze severu je zvýrazněn do domu zapuštěný závětřím, na které navazuje prostor zádveří. Následuje hlavní obytný prostor domu s částečně oddělenou kuchyní. V blízkosti vstupu a parkovacích stání je "hospodářský" vstup do technické místnosti, která je dveřmi propojena s již zmíněnou kuchyní. V západní části přízemí je umístěn částečně oddělený blok pracovny spolu s malou koupelnou a šatnou. Pracovna i obytný prostor jsou z exteriéru propojeny na jih orientovanou terasou, na kterou jsou otevřeny velkými prosklenými okny.
Jednoramenným schodištěm vedeným při severní fasádě hlavního obytného prostoru je přístupné druhé podlaží. Zde se nachází dvojice dětských pokojů se svojí koupelnou a ložnice rodičů s vlastní šatnou a menší koupelnou se sprchou. Funkčně důležitým prvkem je shoz na prádlo umístěný do prostoru šatny a vedoucí přímo do prostoru technické místnosti v přízemí, kde je umístěna i pračka.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dispozice a tvar
JL
14.11.12 10:56
Dokončit exteriér, jinak skvělé.
Lumír Gazda
15.11.12 08:41
všechno snad časem bude...
Milan Vít
09.12.12 03:07
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od CUBOID ARCHITEKTI s.r.o.