Rodinný dům, Praha 9

Rodinný dům, Praha 9
Realizace:04/2014
Užitná plocha:212 m2
Zastavěná plocha:222 m2
Obestavěná plocha:1250 m3



Na počátku byl….celkem ošklivý a nezajímavý řadový rodinný dům z poč. 20. stol. stojící na uliční čáře se sedlovou střechou podél ulice. Vytvořili jsme dlóóóuhou řadu variant, jak jej přestavět, ale pořád měl výsledek nějaké nedostatky - buď dispoziční nebo ekonomické /vysoká cena/. Tak klienti dospěli k pomyšlení na nový dům.
Pozemek je svažitý směrem k jihu s monumentálním rozhledem a značně zatížený hlukem ze stoupání motorových vozidel na "náhorní planinu" Proseku. Využít rozhledu bylo snadné, protože ve výhledu žádné stavby nepřekážejí. Svažitosti jsme se přizpůsobili rozdělením domu na dva "pavilony" umístěné na terénu a propojené krátkým schodištěm. Hluku má bránit zeď, která zvenčí působí jako fasáda. Aby ale dům nebyl nekomunikativní, příliš uzavřený a odvrácený na opačnou stranu od ulice, jsou vrata pro vjezd aut navržena z obyčejného drátoskla, které neumožní vhled, ale prozradí prostor a světlo, které jsou za nimi. Také doufáme v životaschopnost vysazených popínavých rostlin. Projdeme-li touto zdí, vstoupíme do atria, které poskytuje kryté stání pro jedno auto, nabízí točnu pro snadný výjezd a uvítá příchozí svítící skleněnou plastikou od Pavla Karouse. Z předsíně domu lze vejít bezprostředně do ložnicového pavilonu /šatna-chodba, koupelna, ložnice, pracovna, tech. místnost/, sejít do přízemí pavilonu salon- kuchyně /wc, přípravna/nebo po několika schodech vystoupit na galerii s knihovnou a "hotelovým" pokojem hosta.
Energii šetří tepelné čerpadlo vzduch-voda, které spolu se dvěma solárními kolektory na střeše nižšího pavilonu tvoří technologickou soustavu k výrobě tepla i teplé užitkové vody a poukazem na provozní náklady jsme přesvědčili klienta rovněž k instalaci systému nucené ventilace /všech prostor vyjma garáže/ s rekuperací odpadního tepla. Obvodové stěny jsou zatepleny 20 cm grafitového polystyrenu a okenní otvory vyplňují kvalitní dřevo-hliníková okna s izolačními trojskly.
V interiéru, který jsme kompletně navrhovali a dodávali - a to jak nákupy tak individuálně vyráběné prvky - jsme se snažili o jakýsi minimalismus s lidskou tváří. Ta ovšem nespočívá v dekoraci, ale ve výběru materiálů - odstínů dřeva nebo dřevěných dekorů, nepoužití kůže na sezení, pískovcové /Božany/ obložení krbu apod. Rovněž tento názor vedl i ke skrytí velké TV obrazovky za dveře "mediální skříně", která kromě ní obsahuje různé nosiče dat, rekordér, prvky ozvučení aj. Dominujícím prvkem dvoupodlažního prostoru je 2.5m vysoké zavěšené svítidlo, jehož kostra je potažena teplem smrštěnou folií a vybavena vyjímatelnou vnitřní konstrukci s LED zdroji.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
gusto
radimzahraj
22.01.15 10:49
Za 1
fifthfinger
22.01.15 10:52
hluk?
Milan Bláha
23.01.15 04:55
Chvála a obdiv!
Martin Váša
26.01.15 11:26
Nápadité řešení
Tomáš Holub
27.01.15 11:34
zobrazit všechny komentáře