Rodinný dům Hutisko - Solanec

Rodinný dům Hutisko - Solanec
Projekt:2007 - 2009
Realizace:2009 - 2011
Užitná plocha:153 m2
Zastavěná plocha:150 m2
Obestavěná plocha:625 m3


Hutisko-Solanec je podhorská valašská vesnice, kde převládá tradiční stavebnictví, které vychází z kulturních a klimatických podmínek regionu. Zadáním byl individuální rodinný dům, který bude současným pohledem respektovat tradiční stavební hodnoty  regionu, aniž by bránil obvyklým potřebám dnešního způsobu života.
Podélný jednopodlažní rodinný dům má navrženou samostatnou dvojgaráž s dílnou při vjezdu na pozemek. Ve svažitém terénu s východním výhledem na okolní krajinu je orientován po vrstevnici a zarovnaný se stávající zástavbou sousedních domů.
Otázkou bylo, jak se vypořádat s absurdně striktním požadavkem územního plánu „sedlové střechy se sklonem 40°-45° s vyloučením střech pultových a plochých“, s programem pro jedno patro, když podkroví pro sušení sena už je minulostí.
Do jedné třetiny podélné dispozice s dětskými pokoji a koupelnou byla vložena podkrovní místnost pracovny nebo pokoje pro hosty. V této části je úroveň podlahy přízemí snížena tak, aby měly pokoje dostatečnou světlou výšku a do domu ve svahu se nastupovalo z úrovně terénu. V další části domu s ústřední obytnou halou, přilehlou kuchyní a ložnicí s koupelnou je podlaha výš, aby snížila světlou výšku převýšeného prostoru a umožnila přímý přístup na terasu za domem a do zahrady. Světlé výšky podhledů, resp. tvar a členění střechy jsou proměnlivé a odpovídají hierarchii místností. Úhel podhledu ve střední části byl snížen, aby se eliminovaly náklady na vytápění a proporce prostoru nepřekročila přijatelné měřítko. To současně umožnilo zateplit střechu ve dvou úrovních. Na vnitřní straně podhledu proti úniku tepla v zimě a na vnější straně jako ochrana před horkými letními dny. Panoramatické východní okno ústředního prostoru inspirovaného valašskou jizbou zachovává výhled na krásné okolní kopce. Protější prosklená posuvná stěna otvírá pokoj na západ směrem k terase a do zahrady.
Nepodsklepený dům na betonových základových pasech je zděný s dřevěným krovem za pomocí ocelových prvků. Krytina z bitumenových pásů finančně umožnila použití obkladu fasády dřevěnými prkny z červeného cedru, které jsou kladeny vertikálně. V interiéru jsou bílé štukové omítky, podhledy z SDK, eurookna z přimořeného meranti a na podlaze lepená dubová prkna.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dispozice
Eva Müllerová
03.11.11 09:11
pěkná dispozice
Ondřej Jareš
03.11.11 10:31
ad Dispozice
Aldo Crato
05.11.11 03:26
Provoz
Eva Zuberová
07.11.11 01:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Holiš + Šochová architekti