Restaurace Peppino

Restaurace Peppino
Pár desítek metrů od náměstí Svobody v Pacově, u hlavní, ale přesto poklidné křižovatky, stojí a místu dominuje více než sto let starý rohový objekt. Místní rodina jej na přelomu tisíciletí koupila a v letech 2000 - 2006 proběhla jeho rekonstrukce. V přízemí se nachází velký společenský sál, v 1.NP a podkroví hotel. Polozapuštěné sklepní prostory prošly adaptací. Prostor suterénu se podkopáním  nepodsklepené části objektu více jak zdvojnásobil. Vznikla zde pizzerie. Když v roce 2013 zasáhla Pacovsko nebývalá průtrž mračen, došlo k jejímu zatopení. Voda téměř kompletně zničila nejen interiér a zásoby, ale též gastroprovoz.

Na základě předchozí spolupráce nás majitelé oslovili, abychom se ujali "resuscitace".
Rozsah škod nám umožnil začít doslova od píky. Zkušenosti z provozu se snažíme zhodnotit v drobných úpravách dispozice. Posunutím dveřního otvoru mezi chodbou a restaurací dochází k zrušení původního vstupu do jídelny skrz kuchyň. Zkrácením chodby přepažením vzniká soukromý neprůchozí box (nejen) pro romantické páry. Novým půdorysným schématem se stává levotočivá spirála tří stále se zmenšujících prostorů, z nichž každý má (při zachování jednotného výrazu celé restaurace) svůj svébytný charakter.

V novém návrhu se snažíme maximálně využít estetické síly všudypřítomného kamene. Bez razantní očisty toho dosáhnout nelze. Interiér zbavujeme nejrůznějších "nánosů" rekvizit, poliček, ubrusů a dekorací. Mohutné špaletové orámování vstupních otvorů nahrazujeme subtilními plechovými pláty. Lapidárnost syrových přírodních materiálů - odkrytou krásu kamene a dřeva - akcentujeme jemnou hrou světel a barev, kterou vytváří nad každým stolem zavěšená aeraria s rostlinkami, zahrada na niti; stejně jako akvárium vestavěné do barového pultu. Skleněné kapky mohou být chápány i jako připomínka vodního živlu, který restauraci zdevastoval. Přirozená minimální estetika dodává prostoru klidný a meditativní charakter.

Nově vybudovaná venkovní zahrádka se celá skrývá pod úrovní terénu a provozně i výškově navazuje na hlavní jídelní prostor. Její útroby rozšiřují možnosti pizzerie o příjemné venkovní sezení a zároveň interiér chrání před další nečekanou povodňovou vlnou.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Atelier 111 architekti