Rekonstrukce vily v Líšni v Brně

Rekonstrukce vily v Líšni v Brně
Realizace:2014-19
Zastavěná plocha:279 m2
Plocha pozemku:897 m2


KONCEPCE
pohodlné bydlení — kontakt se zahradou — účelnost — soukromí — individualita — kontrast — materiál — struktura — světlo

Rekonstrukce této vily byla pokračováním a rozvinutím architektonického konceptu rekonstrukce vilky na Květné.
Dům stojí ve staré Líšni, části Brna se svébytnou, místy až venkovskou atmosférou, do lesa je to jen pár kroků. Ačkoliv vila patřila k nejhonosnějším ve staré Líšni, dvůr byl plný přístaveb hospodářského charakteru, v domě byl v suterénu dokonce chlívek pro prase, ke kterému vedlo ze dvora "prasečí" schodiště.
Některé části domu už byly docela zničené dodatečnými úpravami i vytrvalým zubem času, což jako architekt docela vítám. Soudobé architektonické zásahy mohu provést s lehkostí, bez výčitek svědomí, bez pochybností o přínosech nových řešení.
A to byl také klíč k této práci... dodatečné stavební úpravy byly odstraněny, což otevřelo prostor pro architektonickou práci. Původní hodnotné prvky domu jsme důsledně opravili, či pokud to bylo nutné, nahradili jejich replikami. Atmosféra domu měla být zdůrazněna, jeho duši jsme vyhnat nechtěli. Vycházíme z přirozených vlastností materiálů, jejich struktury a barevnosti. Spolu s paní domu, výtvarnicí, jsme vytvořily barevný koncept, inspirací nám byly barvy v odkrytých vrstvách odhalených při rekonstrukci domu.

Bez zásahu do dispozice by dům neodpovídal požadavkům 21. století. Nároky na hygienu, prostor a světlo jsou jiné. Suterén slouží jako zázemí. Jsou v něm sklady, prádelna a kotelna. Přízemí, vč. části přístavby a zahrady, je využito jako živější část domu, prostor pro setkávání - vstup z ulice i ze zahrady, společný obytný prostor s velkorysou kuchyní s okny otevírajícími se do zahrady, dětský pokoj. Ateliér a letní kuchyně mají pak přímou vazbu na zahradu. Podkroví přirozeně skrývá klidovou část domu - ložnice ženy a muže se zázemím koupelny a šatny.

Hospodářské přístavby bylo původně zamýšleno zbourat, nakonec se podařilo jejich zdivo využít pro nové účely. Prostor ateliéru a letní kuchyň stojí v místech původní garáže a kurníku. Na dvoře už neběhá prase, v novém přístřešku parkují dvě auta.

Interiér domu je téměř dokončen, dokončovací práce v exteriéru a na zahradě ještě pokračují.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Díky
Lucie
29.03.19 09:13
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Daniela Hanousková Boučková