Rekonstrukce půdního bytu

Rekonstrukce půdního bytu
Jsme v Bubenči, v rezidenční a diplomatické čtvrti v Praze v podkroví bytového domu. Ten je součástí nadstandardně vybaveného rezidenčního komplexu, který v 90. letech navrhl Erick van Egeraat. Mezi novými budovami stojí modernistická vila Bianca (1910-11) architekta Jana Kotěry. Podle slov Erick van Egeraata, okolo původní vily navrhl domy, které našlapují potichu a jsou v dialogu s historickou budovou.

Podobně jsme i my přistoupili k rekonstrukci půdního bytu jedné z budov. Ne ve vztahu k modernistické vile, ale ve vztahu k mladému páru, který zde bude bydlet. Naším cílem bylo vytvořit klidný a kultivovaný prostor sjednocený promyšlenými detaily a redukovanou paletou přírodních materiálů. Skutečným domovem, podle obrazu majitele, se stane užíváním a postupným zabydlením.
Spojením obývacího pokoje, kuchyně s jídelnou a chodbou vzniká velkorysý obytný prostor. Do chodby tím vnášíme světlo. Je dlouhá a má rytmus střídajících se pilířů a dveří vysokých od podlahy po strop. Chodba odděluje společenskou a soukromou část bytu. Obě ložnice mají soukromou koupelnu.
Obývací pokoj s krbem a vinotékou je možné širokými francouzskými okny propojit s terasou s výhledem na vilu Baincu. Nad krbem je v nábytku skrytý bar a klimatizace, mezi závěsy před francouským oknem zabudované projekční plátno.

Byt je navržený v kombinaci přírodního dubu, bílých omítek a laku, cementové stěrky a kovových černých akcentů. Detaily v pracují s motivem dubové linky procházející celým bytem. Většina nábytku včetně krbu a venkovního grilovacího stolu byla navržena a vyrobena na míru.
Komon architekti
0 komentářů
přidat komentář