Rekonstrukce bytu ve Vršovicích

Rekonstrukce bytu ve Vršovicích
Adresa: Na Spojce, Vršovice, Praha, Česká republika
Realizace:2019
Užitná plocha:72 m2


Byt v historickém činžovním domě zaujal majitelku na první pohled. Čtvrté patro slibovalo podívanou na okolní domy v úzkých ulicích starých Vršovic, poloha na východ jihozápad pak zase zajímavou hru světla po celý den. Symbolický název ulice na Spojce pak byl pro ni jasným znamením – byt je spojnicí a útočištěm jejích pracovních cest.
Byt si pro sebe pořizovala investorka během rozjeté rekonstrukce developerské firmy. Jejich dispoziční a materiálové řešení jí však nevyhovovalo, a tak hledala někoho, kdo jí pomůže z bytu s velkým potenciálem vytvořit otevřené a lehké místo s kvalitními materiály, a ne dispozičně kopírovaný byt bez těchto vlastností. 
Na základě našich předešlých realizací si vybrala právě náš ateliér a projekt plný detailů, kvalitních materiálů a zajímavých prvků mohl začít.

Klientka měla jasnou vizi, která se nám podařila už během návrhu vystihnout a realizace pak navazovala v rychlém sledu. Byt bylo potřeba vyčistit od nových nekvalitních konstrukcí, které zpětně nešly použít. Staticky se zpevňovaly nosné konstrukce podlah, zvláště v místě skleněné dělící příčky. Během prací se odhalila pěkná klenba v chodbě a cihelné obrazce na stěnách, které jsme po dohodě s investorkou očistily a zachovaly. Kvůli původnímu rákosovému stropu bylo potřeba v celém bytě vytvořit podhled.
Dispozičně je byt řešen jako 1+1, avšak díky skleněné akustické příčce se závěsem je možné byt považovat za 2+1. Příčka dělí kuchyni od obývacího pokoje, který lze v případě potřeby oddělit jako hostinský pokoj.
V celém bytě je použita dřevěná podlaha z běleného dubu. V koupelnách jsou pak vybrány obklady a dlažby s historizujícím dekorem a podlahovým vytápěním.

Dlouhá úzká chodba, ve které je zakomponovaná vestavná velká šatní a úložná skříň je zakončena vstupem do ložnice. Tyto kazetové dveře jsou navržené se světlíkem, aby se s chodbou mohla ložnice podělit o ranní slunce. V budoucnu se snad podaří čiré sklo vyměnit za pískované dekorativní sklo, které investorka ukořistila z odstraňovaných vchodových dveří do domu.
Ložnice je ranní oázou světla, kterou si klientka přála co nejvíce světlou a bílou. Malý prostor, který splnil potřebu úložných prostor i místa pro knihy.

Koupelna a toaleta je schovaná za posuvnými dveřmi na celou světlou výšku bytu – téměř 3 m. Polovinu plochy koupelny zabírá sprchový kout, který přizdívkou schoval rozvodné stupačky, do které se vešla nika na odkládání kosmetických potřeb. Kout dělí od zbytku koupelny jen skleněná příčka v černém rámu, který barevně koresponduje s barvou baterií, koupelnové skříňky, a vlastně i s jinými detaily v celém bytě. V místnosti s toaletou je za nábytkovými posuvnými dveřmi schovaný kotel a technické rozvody domu.

V hlavní obytné místnosti je kuchyně řešena velkým šedým boxem s varnou plochou, schovanými rozvody digestoře a nespočtem úložných prostor. Centrální ostrůvek je ve stejném dekoru, avšak tmavší barvy. Pracovní deska z umělého kamene má v lité frakci zlaté částečky, které reflektují mosaznou baterii u dřezu.

Sedací a úložná lavice z bělené březové překližky podél delší stěny pokoje je v celé dispozici zásadní. Klientka je vášnivá čtenářka, která místo večerů u televize raději tráví chvíle nad knihou. Lavice jí k tomuto koníčku nabízí nespočet možností. Zároveň je lavice úložná, schovává v sobě jeden radiátor, který vytápí plochu k sezení a současně lavice supluje polovinu míst k sezení u velkého jídelního stolu.
Výběr stolu byl snad nejdelším procesem v celé realizaci. Naštěstí výroba stolu dopadla podle představ klientky i našich a je důstojným designovým prvkem v minimalistickém interiéru. Při vzorkování desky jsme dbaly na barevnou a strukturální podobu dřeva na podlaze. Podnož je inspirována Bruselským designem a materiálově navazuje na design barových stoliček a jiných interiérových detailů.
Jídelní židle jsou po babičce investorky, které si přivezla ze své rodné země – Rumunska. Citlivým repasem se jim navrátil život a v pražském Vršovickém bytě je kus vzpomínek po rumunské babičce. Mimoto i květinový koberec v obýváku je z rukou malé řemeslné rodinné firmy z Rumunska.

Po komodě v obýváku jsme pátraly dlouho. Nakonec se podařilo sehnat malou lékárnickou komodu z investorčiny oblíbené Francie. 

Detaily a příběhy při výběru a celé realizace vytvořily z bytu Na Spojce oázu domova pro pracovně vytíženou investorku, která se konečně vrací ráda domů.
Ateliér Bárka
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ateliér Bárka