Požární zbrojnice Satteins

Feuerwehrgerätehaus Satteins

Požární zbrojnice Satteins
Konstrukce:Bollinger Grohmann Schneider
Adresa: Hollagaß 2, Satteins, Rakousko
Investor:Obec Satteins
Projekt:2002-05
Realizace:2004-06
Užitná plocha:1255 m2
Zastavěná plocha:413 m2
Plocha pozemku:1293 m2
Obestavěná plocha:5058 m3


Každá hasičská stanice má svůj přísný provozní řád. Služební život záchranářů se na jednotlivých stanicích příliš neliší. Na základě přesného stavebního programu musí zákonitě vznikat podobné objekty, přesto se architektům daří přicházet se stále novými náměty, aby se každá obec mohla se svjí zbrojnicí plně identifikovat. Martina Summera z vídeňského ateliéru baukombinat asi jako každého chlapce od mládí fascinovaly blyštivé helmy a obří vozy, na něž člověk většinou narazí jen na slavnostních přehlídkách. Když se Summerovi podařilo zvítězit v soutěži na novou zbrojnici ve vesnici Satteins, muselo dětské okouzlení ustoupit stranou a podívat se na zadání racionálně. Přesto autor chtěl, aby jeho návrh na občany  působil stejně okouzlujícím dojmem jako působí hasičské vozy na malé děti. Z tohoto příměru si vzal i několik ponaučení: zhuštění mnoha potřeb na malém místě, vše musí dávat smysl, není místo na okrasu, vše vyžaduje dostatečnou robustnost a absolutní funkčnost. V přeneseném slova smyslu musí být více gumovou holínkou než střevícem na vysokém podpatku. Probarvený pohledový beton kombinovaný s pozinkovanými prvky navozuje  dostatečně solidní vzhled. Od zářivě barevnosti se ustoupilo, aby se objektu lépe podařilo integrovat do svého okolí. Interiér je jasně rozdělen do dvou oblastí: robustní přízemí (dílny, sklady, garáže a místo výsadku) a přívětivé horní patro (kanceláře, školící a odpočinkové místnosti). Vestavěný nábytek v interiéru je z jasanového dřeva, z něhož se vyrábí násady řady nástrojů. Provoz hasičské stanice byl zahájen 20. května 2006.
0 komentářů
přidat komentář