Phoenix Central Library

Phoenix Central Library
Adresa: 1221 N Central Ave, Phoenix, USA
Projekt:1989-1994
Ročník:1995


Ústřední knihovna ve Phoenixu má sloužit jako největší knihovna ve městě alespoň do roku 2040. Nabízí k využití 280.000 čtverečních stop celkové plochy. Umístění knihovny ve městě je lukrativní. Nachází se na křížení dálnice 10 a Central Avenue. Dálnice pod knihovnou prochází v tunelu a knihovna působí o to více monumentálním dojmem. Okolí knihovny je urbanisticky upraveno do podoby městského parku. Knihovna slouží také jako komunitní centrum a upravené venkovní plochy přitahují snad všechny homeless ve městě.
Hmota knihovny je vystavěna na ortogonálním modulu, který je odvozen z rozměrů knihovního regálu. Knihovna obsahuje pět nadzemních podlaží. Ústřední kvádr obsahuje čítárny a sklady, zaoblená křídla na východě respektive západě hostí servisní prostory - sociální zařízení, úniková schodiště, administrativu knihovny a technické zázemí. Vstup do knihovny je řešen segmentovým foyer, které je prostorovou tečnou ke komunikační hale v srdci knihovny. Hala je koncipována jako "křišťálový kaňon". Je obložena sklem, obsahuje kromě hlavního schodiště i tři prosklené výtahy. Černý bazén na dně haly odráží jednak pohyb v hale, jednak světlo, které dopadá z devíti počítačem řízených světlíků. Jejich úkolem je proměňovat atmosféru haly od soumraku do úsvitu.
Nejzajímavějším prostorem knihovny je poslední páté podlaží. Převýšený prostor s vertikálami sloupů, jež mizí ve světle kruhových střešních světlíků, slouží jako hlavní studovna-čítárna s volným výběrem literatury. Oslava přirozeného světla je doplněna futuristickým umělým osvětlením přímo nad stoly čtenářů.
Materiálově a konstrukčně sleduje knihovna Bruderovu estetiku. Bruder je vzděláním sochař a následně navštěvoval školu architektury v Taliesinu West. Záliba v materiálech, které reagují na světlo, v čase patinují a jsou pokud možno bez povrchové úpravy se projevila i v případě ústřední knihovny. V exteriéru knihovny dominují pohledový beton, měděné perforované pláty vlnitého plechu, nerezová ocel a sklo. Měď zpatinovala do zlatavého nádechu a půvabně se snoubí s okolní pouštní krajinou Arizony. Vyleštěný nerez odráží sluneční paprsky a oživuje parter knihovny. Zajímavě jsou řešeny severní a jižní fasády. Celoprosklená jižní fasáda je vybavena automaticky řízeným stínícím lamelovým systémem z kovových žaluzií. Textilní slunolamy na severní fasádě propouští do interiéru knihovny měkké letní slunce. Na principu stínění světlou textilií je založen interiér Wrightova Taliesinu West a na Ústřední knihovně funguje podobně.
Knihovna ve Phoenixu je ústředním bodem místní komunity. Je usazena na vyvýšeném místě, je obklopena parkem a nabízí výhledy do pouštní krajiny amerického Západu. Reaguje na genius loci a zároveň nabízí optimistickou vizi budoucnosti. Ukrývá moderní technologie, ale nedává je na odiv. Jako veřejná stavba nabízí přátelské inspirativní prostředí pro své čtenáře.
0 komentářů
přidat komentář