Pedagogická fakulta

Pedagogická fakulta
Autor: Alvar Aalto
Adresa: Jyväskylä, Finsko
Projekt:1951-52
Realizace:1953-59


Aalto dostal, po vyhrané soutěži na návrh university, na starosti projekt budovy pedagogické fakulty. Aalto ve svém návrhu univerzity vytvořil areál, který byl přístupný pouze chodcům.
Poslední návrhy pro laboratorní křídlo byly dokončeny v červenci 1955 a pro křídlo poslucháren v dubnu 1956. Stavba začala v roce 1953 a práce na interiérech byly dokončeny na jaře 1959.
Hlavní budova se skládá ze dvou sekcí, které jsou propojeny vysokou halou s centrálním benátským schodištěm. V jednom křídle jsou ve druhém a třetím podlaží posluchárny a v dalším křídle učebny a laboratoře. Dvě přiléhající posluchárny jsou propojeny posuvnou stěnou, která umožňuje v případě potřeby získat větší prostor. Seskupení hmot křídel tvoří náměstíčko, které se rozevírá směrem k borovému lesu.
Podél vchodu na náměstíčko je umístěna univerzitní knihovna. Původně se v areálu nacházela také škola, která sloužila budoucím pedagogům pro praktické vyučování. Ve škole bylo 30 tříd a třída byla pro 24 dětí. Na východní straně areálu se nacházela studentská kolej, ubytovna zaměstnanců a bufet.
Eva Bečvářová, Matěj Kosík
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Alvar Aalto