Odpočívadlo Viamala

Odpočívadlo Viamala
Adresa: Sjezd z dálnice E43 Thusis Nord, Thusis, Švýcarsko
Investor:Viamala Raststätte Thusis AG
Realizace:12.06.2008


Povinná zastávka
Úterní dopoledne je parkoviště prázdné. „Museli jsme parkování nadimenzovat podle nejvyšší zátěže“, říká architekt Stefan Kurath. Z celkových 9,5 milionů švýcarských franků vyčleněných na odpočívadlo spolklo parkoviště čtyři miliony. Tlak na snižování nákladů byl tak velký, že i parkoviště je navrženo velice úsporně: kamení pro parkovací plochy architekti nechali vytěžit z okolních výkopů a po vyprání pak použili jako štěrkový posyp. Těžce definovatelný tvar odpočívadla se šikmými stěnami a nepravidelnou střechou nelze přehlédnout. Kurath připouští, že je návrh formální. Formu jsem však převzal z okolní krajiny, která návrhu propůjčuje jeho prostorové členění a vnitřní uspořádání. „Důležité pro nás bylo, aby se stěna a strop proplétali.“ Trapézový plech na střeše a na stěnách má svými tlustými okraji připomínat automobily.
Odpočívadlo se řídí vlastními pravidly. Půdorys musí tvořit určitou trasu. Jedním místem se vchází dovnitř a hned vedle se opět vychází ven. Pokladna stojí hned u východu s výhledem na benzínové pumpy. Architekti dodrželi přísné podmínky, ale kvůli nim neobětovali kvalitu architektury. K jedné věci se dokonce přinutili sami: samostatná střecha pro výdejní stojany paliva nepřicházela v úvahu. Problém tedy vyřešili tak, že návštěvníci musí do odpočívadla vstupovat přes čerpací stanici. Architekti tedy vstup lehce natočili. Koncept je následující: kdo vstupuje do odpočívadla si nepřipadá zvláštně, když nebral benzín; střecha čerpací stanice je totiž zároveň vstupním přístřeškem.
Kdo za sebou nechá vstup, zůstane na chvíli stát bez dechu. Za plechovou schránkou se ukrývá nepravidelně tvarovaný vnitřní prostor, který je celý obložený dřevem. Co návštěvník nevidí, je mohutná dřevěná konstrukce, která je dodatečně vyztužená betonovými stěnami. Uprostřed dispozice, kde je prostor nejvyšší, stojí bar. Osvětlují jej tři kruhové otvory ve a je zde zavěšena řada kulatých světel. Zbývající prostory jinak osvětlují neonové zářivky. Ze středu vycházejí 'chapadla' do dvou restauračních prostorů, do obchodu a 'Viamala tržiště'.
Regionální tržiště se vrací k regionálnímu uspořádání pohoří Heinzenberg, Domleschg a Hinterrhein, podle nichž je pojmenován 'region Viamala'. Před deseti lety byl hnací silou myšlenky na vybudování odpočívadla. Region chce něco vytěžit z 15000 aut, které tudy každodenně projedou, a prodat jim na trhu zdejší výrobky, které řidiči dříve museli namáhavě shánět po okolních vesnicích. Pojmenování stavby jako 'okno do regionu' bylo architekty míněno doslova. Průčelí restaurací se svým výhledem obrací do krajiny. Návštěvníci vidí selky a rolníky na traktoru. Ve výhledu nezaclání žádný plot pro zvířata, což bylo umožněno díky tomu, že se odpočívadlo nenachází v přímé blízkosti dálnice, ale je přes přes kruhový objezd napojen na výjezd z dálnice. Místo je ostatně také pohodlně přístupné pěšky a na kole.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bla
Honza
11.04.09 10:10
zobrazit všechny komentáře