North Perth House

North Perth House
Autor: NIC BRUNSDON
Adresa: Perth, Austrálie
Realizace:2019
Užitná plocha:195 m2
Plocha pozemku:230 m2


Fotografie: Ben Hosking

WA Architecture Award Best New House 2020
WA Architecture Award Best Interior 2020
Shortlist Australian Houses Awards Best House Under 200 m²
Dům na severu města Perth doplňuje městskou strukturu v samotném centru města. Je umístěný na malé ploše, avšak díky jednoduchému uspořádání nabízí celou řadu prostorů. Kvůli omezenému rozpočtu a složitému umístění stavby bylo velmi důležité klást důraz na efektivitu konstrukčního systému a také na ekonomickou stránku stavby.

Jako konstrukční i pohledový materiál byly použity betonové prefabrikované panely. Díky tomuto stavebního systému bylo možné dosáhnout významných časových i finančních úspor, a to při zachování integrity designu a inovací v typologii bydlení.

V projektu jsou použité pouze dva typy panelů; jeden v přízemí orientovaný směrem východ-západ, rovnoběžně s ulicí, a druhý v prvním patře směrem sever-jih, otočený k městu. Čtyři panely v přízemí podporují další čtyři v prvním patře a vzájemně se spojují jako mříž. Stabilita je zajištěna vlastní vahou panelů a ocelovými táhly.

V přízemí tyto panely vymezují soukromou část od ulice směrem k zadní části domu. Každý z panelů značí práh postupující do hloubky soukromého pozemku. Od garáže, galerie, přes předsíň, kuchyň až po obytný prostor a zahradu.

V prvním patře se panely otáčí o 90 stupňů, což poskytuje zpětný výhled na město Perth na jižní straně a prosvětluje ložnice ze strany severní. Okamžiky překrytí panelů odhalují zajímavou prostorovou dynamiku a poskytují různé výhledy.

Každý panel je přerušen dvěma typy oblouků: velkým a menším. Velký oblouk značí významnější gesta v domě – výhled z kuchyně, průsvitná okna, nebo okno do galerie. Menší oblouk je určen pro průchod.

Menší oblouky také vyznačují délku a šířku místa. Při otevření vstupních dveří se nabízí nerušený výhled skrz celý dům až na konec pozemku. Podobně je tomu při příchodu do prvního patra. Menší oblouky vymezují i celou šířku domu. Tyto prvky jsou velice důležité zejména vzhledem k omezenému místu o rozměrech 9,5 × 23 metrů.

Tam, kde nebyl oblouk potřeba, je místo vyplněné dřevěnou vložkou nebo průsvitnou polykarbonátovou deskou, aby byl otvor čitelný. Materiálová paleta je záměrně omezena na tato tři složení: surový beton pro těžké prvky (jako jsou konstrukční panely a podlaha), dřevo pro jemné prvky (jako je nábytek, kuchyň, balustrády a čela postele) a průsvitné fólie, které zmírňují ostré východní a západní slunce a mění ho v jemné difúzní světlo zasahující do výšky interiérových prostor.

Díky jednoduchosti návrhu bylo možné vytvořit komplex prostorů. Místnosti, které jsou male a tmavé, vysoké a čisté, syrové a pohledové a zároveň i bohaté a skromné.

překlad Jana Navrátilová (27.10.2020)
0 komentářů
přidat komentář