Nadstavba na Dostojevského rade

Nadstavba na Dostojevského rade
Adresa: Dostojevského rad 23, Bratislava, Slovensko
Ročník:2006


Podkrovie sa nachádza v dome na Dostojevského rade 23, rušnej bratislavskej ulici, jednej s hlavných dopravných tepien spájajúcich mestskú časť Petržalka s ostatným mestom.
Daná lokalita je pod rastúcim tlakom novej výstavby v zóne Pribinova ako aj pod pochopiteľným tlakom na využitie doteraz nevyužitých podkrovnych priestorov. Okolité bloky už procesom nadstavby a rekonštrukcie prešli a počet ich podlaží je väčšinou šesť.
Na to, aby sme v takejto situácii, v ktorej Dostojevského rad je a ostáva jednou z hlavných bratislavských dopravých tepien, získali pri požiadavkách klienta príjemné a obyvateľné prostredie bez neprijateľného hluku a prachu ustupujeme samotnou fasádou nadstavby o 1000 mm a vytvárame tzv. zelený filter. Ide vlastne o objem, ktorý zachováva pôvodnú fasádu zdvihnutú o jedno podlažie, ale je naplnený zeleňou ktorá vytvára akúsi opticko hygienickú "záclonu". Vlastný byt sa teda nachádza až 1000 mm od okraja budovy za presklenenou stenou. Takto sa získa preslnený priestor, do ktorého nie je vidieť z ulice, ktorý ma výborný výhľad na budúcu novú časť mesta, priestor ktorý sa nemusí schovávať za žalúzie. Filter sa takto stáva aj akousi pozdľžnou "záhradkou".
Ako obklad sme použili rheinzinkové šablóny, ktoré prebiehajú zo strechy aj na fasádu a spájajú nadstavbu do jedného kompaktného celku.
Na úrovni prvého podlažia podkrovia /5.n.p./ sa nachádza aj hlavná terasa spojená s obývačkou. Je obrátená smerom do dvora. Nachádza sa tu aj hlavný obytný priestor bytu teda obývačka spojená s jedálňou a kuchyňou. Táto má v jednej časti výšku cez dve podlažia vytvárajúc tak dominantný, preslnený a vzdušný priestor. Je tu aj spálňa rodičov spojená s kúpeľňou a šatníkom. Za kuchyňou sa nachádza komora.
Na mezonete sa nachádza pracovná galéria spojená s obývačkou, dve detské izby, kupelňa so saunou, miestnosť TZB a menšia terasa.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
interiérové dveře
kriveta
04.10.07 09:15
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Vallo Sadovský architects