Mediatéka v Sendai

Mediatéka v Sendai
Autor: Toyo Ito
Adresa: 2-1, Kasuga-machi, Aoba-ku, Sendai, Japonsko
Realizace:17.10.1997 - 26.01.2001
Užitná plocha:21682 m2
Zastavěná plocha:2933 m2
Plocha pozemku:3948 m2


Prvotní inspirací pro Itův projekt mediatéky v Sendai byly plovoucí mořské chaluhy. Mediatéka se nachází na ulici v Sendaji lemované stromovou alejí. Prosklená fasáda umožňuje odhalit veškeré dění, které se uvnitř odehrává. Za transparentním průčelím se vznáší šestice čtyřiceticentimetrových stropních desek, které vynáší třináct mřížových trubkových struktur podobným kmenům stromu. Rozeklané sloupy plní kromě konstrukce také funkci světlovodů, vedení sítí a zajišťují vertikální komunikaci včetně schodišť a výtahů. Svislé šachty mají proměnlivý průměr a reagují na variabilitu volného půdorysu v každém poschodí. Konstrukční řešení umožňuje zcela otevřít fasádu strukturálním zasklením.
Hlavní vstup ústí do přízemní haly o dvojnásobné výšce než zbývající podlaží. Kromě informačního centra, obchodu a kavárny je v přízemí hlavně velký sál k pořádání kulturních událostí. Díky dokonalé transparentnosti fasády je přízemí mediatéky vnímáno jako kryté pokračování okolního města.
V každém patře mediatéky pochází interiér od jiného návrháře. V přízemí umístila Kazuyo Sejima administrativní část za průsvitnou stěnu. Druhé a třetí podlaží knihovny zahrnující rozlehlý odpočinkový prostor s volným přístupem k internetu vybavili nábytkem K.T Architecture. Ve čtvrtém a pátém poschodí se nachází galerie, přičemž na jednom z podlaží jsou stěny posuvné a ve druhém jsou rozmístěny pevně. Posezení před galeriemi navrhl Karim Rashid. Šesté patro slouží jako multimediální knihovna se zeleno-bílým nábytkem od Rosse Lovegrove. Ne stejném podlaží se kromě audiovizuální sekce nachází filmový sál pro 180 diváků.
Jednoduchý objekt, který jeho autor rozdělil do tří částí na desky (podlaží), válce (sloupy) a plášť (fasádu), zohledňuje komplexnost moderních informačních systémů. Různé naprogramování umožňuje navodit uvnitř různé atmosféry podle aktuální potřeby od velkých společenských událostí až po individuální zóny ke vzdělávání a odpočinku.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Toyo Ito