Mateřská škola Sighartstein

Mateřská škola Sighartstein
Investor:město Neumarkt am Wallersee
Realizace:2008-09
Obestavěná plocha:830 m3


„První dojmy z návštěvy pozemku na okraji obce obklopené zelenými loukami a poli nás přivedly na nápad skulpturálně ztvárněné fasády vyzvednuté nad okolní trávník. Hlavním poznávacím znamením školky jsou předimenzovaná travní stébla.“
V přízemí dvoupatrového kvádru se nachází hrací místnosti pro dětské družiny s bezprostředním přístupem na terasu a do zahrady. V horním chráněném podlaží se nachází místnosti pro nejmenší děti od jednoho do tří let. Střed budovy tvoří víceúčelová hala sloužící jako hlavní komunikační centrum pro děti a pečovatele. Toto místo umožňuje různé funkční využití a také jako náhradní hrací plocha při špatném počasí. Místnosti jednotlivých družin jsou umístěny na jižní straně s bezprostředním přístupem na terasu a do zahrady. Mezi společnou halou a hracími prostory jsou umístěny obslužné místnosti jako šatna, hygienické zázemí a komora. Na východě se nalézají vedlejší provozy jako personální oddělení, vedení, odpočinková místnost a jídelna. Jako reakce na 'travnatou fasádu' jsou také v interiéru použity různé odstíny zelené barvy.
„Pro mateřskou školku tvořící první stupeň ve vzdělávacím systému jsme zvolili zelenou barvu, která je 'barvou života, mládí a jara'. Barevně-filosofický účinek zelené přitom hraje významnou roli. Zelená působí uklidňujícím a harmonizujícím dojmem. Zelená přitom podporuje vlastnosti jako ochota pomáhat, trpělivost, toleranci a spokojenost.“
Zasklené plochy přes celou výšku přízemí propouští dostatek světla do hracích místnosti jednotlivých družin. Naproti tomu horní podlaží, které je kryté předsazenou ornamentální fasádou, má nabídnout v místnostech pro nejmenší děti zcela jinou a více chráněnou atmosféru.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
..
..
31.03.11 08:03
měřítko???
Petra Šilberská - Atelier Prostory
27.04.11 04:51
schody
vga
28.04.11 07:49
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od kadawittfeldarchitektur