Longin Business Center

Interiér recepce a společných prostor společnosti

Longin Business Center
Spolupráce:Šimon Dočekal, Marta Chaloupková
Adresa: Na Rybníčku, Nové Město, Praha, Česká republika
Realizace:2013
Užitná plocha:280 m2


Do budovy se vstupuje po lávce nad vodní hladinou, což nás inspirovalo k představě, že člověk vstupuje přes tuto lávku do úplně jiného světa / prostoru…

Vesmírná loď na dlouhé cestě vesmírem vyrábějící si vlastní kyslík
Původní prostor recepce sestával z těžko uchopitelného prostoru nepravidelných tvarů a nesourodých stylů. Recepční pult byl těžký, studený kámen. Atrium nelákalo návštěvníky ke vstupu.
Rozhodli jsme se v jednotlivých dílčích prostorech posílit atmosféru založenou na jejich proporčních vlastnostech (vertikalita v atriu, objem v recepci, plocha velkého lobby, linearita chodby…). Zároveň jsme skloubili dva různé estetické přístupy (technický a přírodní), abychom dosáhli atraktivity a neotřelosti, které si tyto společné prostory žádají.
Prostor recepce a atria je „obalený“ perforovanou corianovou stěnou, která prostory sjednocuje a jasně vymezuje prostor změny.  Perforace vychází z Voronoi diagramu – buněčné struktury a od recepce přechází směrem k atriu z pravidelných tvarů do organických. Tedy z technického prostředí do přírodního.  To vše je podbarveno nasvícenou grafickou tapetou navrženou na míru konceptu. Recepce je velitelským můstkem s měkkým recepčním pultem organického tvaru, příjemným na dotek. Atrium se stalo kyslíkovou místností s bujnou vegetací.  Návštěvník se v atriu vydává na rozeklanou cestu vzhůru jako by stoupal po skalách Giant Causeway v Severním Irsku.  Nad atriem a recepcí se ve vzduchu vznáší molekuly vody „zavlažující rostliny“ – atypická skleněná svítidla na míru vyrobená ve sklářské dílně v Novém Boru. Každý kus je ručně vyráběný originál.
Před vstupem do dalších pater budovy se prochází v obou výtahových lobby sérií tmavých „dekontaminačních” portálů / boxů.  Jedním z nich je tzv. „media box“ s nikou na sezení a televizorem pro sledování čerstvých zpráv.  Mezi boxy procházíte kolem „artwalls“ - tedy uměleckých stěn s kolekcí zajímavých předmětů člověkem nebo přírodou vytvořených. Jde o pyramidovou mozaiku z dubového dřeva, kolekci „koláčů“ - kmenů stromů a dále niky připravené na proměnlivé výstavy uměleckých předmětů. Vše jako připomínka pozemské minulosti.
První a druhé výtahové lobby je propojeno dlouhou úzkou chodbou s menší světelnou intenzitou k vytvoření efektu světla na konci cesty – tedy prosvětleného druhého výtahového lobby. Chodba je pojednána jako měkká zvlněná stěna příjemná na dotek. Odkazuje se jednak k recepčnímu pultu a zároveň vytváří kontrast ke stávajícímu kamennému obkladu druhé strany chodby. Vzhledem k úzkým proporcím chodby předpokládáme, že procházející návštěvník bude tento kontrast vnímat i svými doteky.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Světla
lik
12.12.13 09:51
Světla
Lik
12.12.13 09:29
Odpověď světla
01.09.14 06:22
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 4A architekti