KUMU - Nová hlavní budova estonského uměleckého muzea

Eesti Kunstimuuseum

KUMU - Nová hlavní budova estonského uměleckého muzea
Adresa: A. Weizenbergi 34, Tallinn, Estonsko
Investor:Kunstimuuseumi Ehituse Sihtasutus
Realizace:2002-05


Projekt Estonské národní galerie od finského architekta Pekka Vapaavuori vzešel z mezinárodní soutěže uspořádané již v roce 1994. Bezprostředně po ní následovala revize vítězného návrhu, který byl muzejní komisí přijatý v lednu 1995. Poté následovala několikaletá odmlka, kdy se hledal dostatek finančních prostředků, které byly zabezpečeny v roce 1999 a mohly začít vlastní projekční práce. Stavení povolení bylo po různých zdrženích vydáno v létě 2002. Ze stavební parcely bylo vytěženo a odvezeno téměř 216000 kubíků vápence. Stavení práce byly zahájeny na podzim 2003 a  dokončeny byly koncem roku 2005. Veřejnosti pak bylo muzeum předáno 18. února 2006.
Působivý pozemek s dvacetimetrovým vysokým vápencovým svahem se nachází na jižním konci Kadriorgského parku přibližně tři kilometry od centra Tallinnu. Na přání, aby se co nejméně zásahovalo do parku a redukoval se účinek hmoty na okolí, bylo muzeum umístěno částečně pod zemí. Mohutná oblouková stěna celý návrh sjednocuje. Z vnějšku zeď uzavírá dvůr a uvnitř ukrývá  jednotlivé funkce muzea.
Parkoviště a autobusová stanoviště jsou v horní části pozemku. Návštěvníci sestupují k hlavnímu vstupu krytým schodištěm a skrze venkovní lapidárium. Ve vstupním podlaží se nachází pokladny, obchod se suvenýry a dočasné výstavy. Další vstup do muzea se nachází v přízemí z Kardiorgského parku.  Rampa  přivádí návštěvníky do rozlehlého vestibulu. Vysoká vstupní hala rozdělující muzeum na dvě části je zvýrazněna spojujícími mostky.
Návrh si klade za cíl jednoduchost a přehlednost. Výstavní síně jsou nejsou okázalé a umísťují umělecká díla do centra dění. Prostě zařízené místnosti překračují také do exteriéru, kde převládají jasné  bílé geometrické tvary. Hlavním použitým materiálem na fasády je vápenec, měď se zelenou patinou a sklo.
0 komentářů
přidat komentář