Konverze Uhelného Mlýna

na multifunkční objekt

Konverze Uhelného Mlýna
Adresa: areál Šroubáren 40, Libčice nad Vltavou, Česká republika
Investor:Patrik Hoffman, LUGI s.r.o.
Realizace:6 / 2010 – 12 / 2011
Užitná plocha:535 m2
Zastavěná plocha:240 m2
Obestavěná plocha:2800 m3


Stavba se nachází v areálu bývalých Šroubáren v Libčicích nad Vltavou na břehu řeky, severně od Prahy. Šroubárna byla založena v roce 1872, stavba Uhelného mlýna pochází přibližně z roku 1900. Původně dvoupodlažní zděná budova o rozměrech 12,1 x 17,5 m a výšce 11 m byla v roce 1965 dodatečně rozdělena ocelovou konstrukcí na podlaží tři. Od té doby sloužila především pro skladování a zásobování.
V roce 2010 budovu zakoupil Patrik Hoffman a firma LUGI s.r.o. V časovém rozmezí 6/2010 – 12/2011 proběhla rekonstrukce podle návrhu a projektu architektonického ateliéru Patrika Hoffmana. Společně proměnili objekt starého Uhelného mlýna na inspirativní pracovní prostředí. Budova bude využívána jako multifunkční objekt, ve kterém se potkává architektura, design, umění, výroba a skladování.

...Šroubárna mne fascinovala. Již v roce 2006, kdy jsem se snažil přesvědčit svého kamaráda, aby do areálu investoval. Neudělal to, a tak jsem to musel udělat sám. Opuštěný areál, kde kdysi pracovalo a žilo více než 1600 lidí. Dnes je jich zde necelá stovka. A přitom je tu téměř vše! Domy, železnice, silnice, technická infrastruktura, řeka, vzrostlé stromy...genius loci. Areál je zanedbaný a opuštěný - jen ho znovu probudit k životu.

Při pohledu na zrekonstruovaný Uhelný Mlýn by mělo být jednoznačně patrné, co je původní a co přidané. Hmoty nově přistavovaných vnějších částí byly realizovány jako systém vzájemně propojených ocelových krabic (vstupní pavilon, schodiště, balkon, kotelna) z plechů tloušťky 4 mm tak, aby co nejméně narušovaly původní vzhled budovy.
Obdobně jsme pracovali i s vnitřním vybavením. Byly odstraněny dodatečné vestavby a stávající vnitřní schodiště bylo nahrazeno novým, nově orientovaným, ocelovým schodištěm. Původní ocelová konstrukce byla očištěna a natřena.
Veškeré zázemí v podobě toalet, kuchyňky či úklidových komor je ukryto v samostatných dřevěných „krabicích“ umístěných volně v prostoru, abychom tak nechali maximálně vyniknout konstrukci domu, otevřenost a velkorysost prostor.
Střešní ocelová vazníková konstrukce byla ponechána ve své podobě, včetně dřevěných krokví a bednění. Okenní otvory byly z vnitřního líce doplněny novými hliníkovými okny s izolačním dvojsklem a stávající ocelové rámy okenních výplní byly opraveny a zachovány.
Naším přáním je, aby tento projekt nastartoval proměnu zanedbaného průmyslového areálu v centrum, v němž najdete ateliéry, výrobu, showroomy a prodejny zajímavých věcí. Aby se stal místem, které inspiruje...
Ing. arch. Patrik Hoffman
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Hmmm!...
šakal
15.05.12 12:31
Klobouk dolů!
Fiala
16.05.12 06:06
ty vypinace jsou uzasne
Jan Sommer
16.05.12 04:34
wow
Mario Sebok
17.05.12 10:39
"I am without a speech"
takyarchitekt
19.05.12 10:40
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier Hoffman