Interiér bytu na Letné

Interiér bytu na Letné
Projekt:2012
Ročník:2013


Sto let starý dům v Praze na Letné od architekta Bohumila Hypšmana. Velký byt se záplavou světla z arkýře do ulice. Krásné historické detaily zanikající vedle hrubých úprav ze šedesátých a sedmdesátých let. Majitelé s citem pro krásu a obdivem ke starým krásným věcem, a hlavně s odhodláním investovat do svého nového domova kromě financí i desítky hodin dřiny.

Cílem rekonstrukce bylo vytvořit moderní interiér s kouzlem starých časů. Toho bylo dosaženo pečlivým restaurováním všech historických prvků, jako jsou dveře, kliky nebo štuky na stropě, a volbou takových nových prvků (knihovna, kuchyně), které svou střídmostí dají vyniknout tomu starému a osobitému, co v bytě bylo, nebo co majitelé s láskou sehnali ve starožitnictvích nebo zachránili u kontejnerů.

Jedinou zásadnější dispoziční změnou bylo přesunutí kuchyně z menší místnosti do dvora do přední části bytu a její spojení s jídelnou tak, jak to odpovídá dnešnímu způsobu bydlení. I další změny (přesunutí pračky a kotle z koupelny do komory, rozšíření průchodu mezi jídelnou a obývacím prostorem) daly užívání bytu logiku.

Prostorná hala dostala novou cementovou dlažbu, která na první pohled evokuje atmosféru domů z přelomu 19. a 20. století, a je doplněna nádherným starožitným zrcadlem. Koupelna a záchod jsou zařízeny nově, jejich ozdobou je stejná dlažba jako v hale. Nad sníženým stropem těchto místností byl vytvořen úložný prostor přístupný z haly.

Kuchyň s jídelnou a obývací pokoj - původně dva "parádní pokoje" obrácené do ulice, jeden z nich s arkýřem - na první pohled zaujmou nádhernými štukovými stropy. Majitelům patří obrovský obdiv za buldočí umíněnost, se kterou trávili desítky hodin v tureckém sedu na skříni a mokrou houbičkou čistili ozdoby schované pod nánosy pozdějších maleb.

Nová kuchyňská linka je jednoduchá, bílá, s převahou horizontálních linií. Spolu se světlounce šedým odstínem výmalby tvoří decentní pozadí pro dominantu místnosti - původní strop. To, co se původně zdálo jako fatální nedostatek - doslouživší elektrické vedení k vývodu pro lustr ve středu místnosti, které ale kvůli zachování štuků nebylo možné ho vyměnit - dalo vzniknout originálnímu řešení, osvětlení stropu zespoda ve čtyřech rozích místnosti. Přes den krásné štuky se tak večer stávají přímo magickými.

Průchod mezi jídelnou a obývacím pokojem je rozšířen, zárubně otvoru jsou vyrobené přesně podle původních. Knihovna je navržená na míru přes celou průchozí stěnu místnosti a stejně jako kuchyně se snaží nepoutat na sebe pozornost, která v této místnosti patří repasovanému nábytku ze 40.let a obrazu od Lucie Skřivánkové. Atmosféru pokoje večer dotváří osvětlení hřbetů knih z římsiček knihovny.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Gratulace
kolega
14.03.14 09:57
Nádhera
Ivana Havelková
20.03.14 01:42
Co takhle textilie?
Jan Pavel
20.03.14 11:44
Nádhera
marketas_1
20.03.14 01:47
veliká nádhera
helenabox
20.03.14 05:55
zobrazit všechny komentáře