Informační centrum a kavárna Oskara Schindlera

Informační centrum a kavárna Oskara Schindlera
Autor: Petr Stolín
Výtvarné dílo:M.A. Jan Stolín
Adresa: Dvořákova 3, Svitavy, Česká republika
Investor:Město Svitavy
Projekt:2006
Realizace:08.2009
Užitná plocha:288 m2


fotografie: Bc. Jiří Jiroutek
Kavárna a informační centrum je umístěno do historické budovy v areálu Městského úřadu na ulici Dvořákova. Nový organismus vstupuje do restaurovaného hospodářského stavení, kde vytváří svébytnou moderní kavárnu s informacemi o historii i současnosti města v podání klasických i novodobých technologií.
Hlavním konceptem je vytvořit objekt, kde je ve vzájemné symbióze moderní kavárna se všemi svými potřebnými atributy a historická budova ve své původní podobě. Vzniká tak myšlenka DOMU V DOMĚ kde původní budova je očištěna od všech necitlivých nánosů z nedávné minulosti a do ní je vsazen funkční dům se všemi současnými technologiemi. Návštěvník je tak v kontaktu s nefalšovanou historií a zároveň mu je poskytnut veškerý potřebný komfort. Pocit z vnímání celého prostoru umocňuje prosklený strop nad částí pro hosty. Dále se pak otevírá pohled do parku a přístup na venkovní terasu.
Objekt je taktéž jedním z bodů informačního systému města. Tuto funkci na sebe nová kavárna přebírá v netradiční podobě, kdy návštěvník přistupuje symbolickou bránou se základními informacemi o městě Svitavy, po vstupu do objektu velkými prosklenými dveřmi může další poznatky o městě, jeho historii i okolí získávat na tzv. CESTĚ POZNÁNÍ, která návštěvníka vede prostorem mezi starým a novým domem. Informace zde jsou podávány v podobě velkých, graficky výtvarně zpracovaných textů jednotlivých událostí, a na monitorech poskytujících informace o jednotlivých městech českomoravského pomezí. Při pobytu v kavárně může host další poznatky získávat v podání stálé projekce na stěnách kavárny. Nedílnou součástí díla je v neposlední řadě světelná prostorová kompozice instalovaná nad proskleným stropem kavárny. Je tvořena dvaatřiceti neonovými trubicemi, které vytváří světelnou síť navzájem se protínajících linií, jež jsou nepravidelně rytmizovány střídavým vypínáním a zapínáním v šesti různých polohách. Každou změnu doprovází zvukový efekt. Rytmizovaná světelně akustická kompozice je jakýmsi měřičem času a proměn, kterými město ve své historii prošlo. Vzniklé výtvarné dílo umocňuje atmosféru při četbě textů a svým nepravidelným koloběhem připomíná běh událostí a kontinuitu ve vývoji Svitav. Byť je světelná kompozice nedílnou součástí architektury, zůstává však svébytným výtvarným dílem.
fotografie: Bc. Jiří Jiroutek
Celý objekt lze rozdělit na čtyři základní funkční části: cestu poznání s prvky informačního systému města, kavárnu s možností stravování a připojením na internet, veřejné toalety sloužící hlavně návštěvníkům parku a provozní zázemí kavárny-kuchyně, sklady a prostory pro zaměstnance tohoto zařízení.
Barevné a materiálové řešení celého objektu je navrženo v tlumených tónech s klidnými architektonickými detaily bez ambice na sebe upoutávat pozornost. Cílem tohoto řešení je potlačit působení zařízení prostoru a nechat tak dominovat světlo, projekce a informační systém, který je hlavním mottem projektu. Stolový a sedací nábytek je navržen v barvách horké černé kávy, barový pult
využívá materiálu v jeho primární podobě. Zázemí baru je velmi transparentní, zde je využito pouze účinku subtilních ocelových profilů, skleněných desek a velkého zrcadla, které opticky prostor zvětšuje a vytváří iluzi průhledu z kavárny do přírody. Další součástí celého projektu je mobilní pódium a portál symbolizující otevřené okno do parku směrem k památníku Oskara Schindlera a nevtíravě tak směruje návštěvníka k další cestě za poznáním. Park dále oživují jakoby ledabyle odložené objekty, které však mají sloužit ke hrám dětí a podněcovat jejich fantazii a kreativitu k jejich využití a zábavě.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
..
enosh
02.11.09 04:15
nový přístup
Kateřina Skalíková
05.11.09 08:46
pismo
mIkI_n
05.11.09 09:03
Nový směr
Tomáš Skalík
05.11.09 07:55
otázka
Kateřina Skalíková
06.11.09 08:14
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Petr Stolín