Imperial War Museum

Imperial War Museum
Spolupráce:ARUP, Event - Real Studios, Leach Rhodes Walker, Mott MacDonald
Adresa: The Quays, Trafford Wharf Road, Manchester, Velká Británie
Investor:Imperial War Museum North in partnership with the Imperial War Museum London
Realizace:2001
Zastavěná plocha:6500 m2


Imperial War Museum North (Královské válečné muzeum sever) se věnuje válečným konfliktům, které utvářely dějiny 20. století, i těm, které budou nadále utvářet budoucnost. Koncepci projektu představuje zeměkoule roztříštěná na malé kousky a poté znovu složená jakožto ikonický symbol konfliktu. Budovu tvoří propojení tří úlomků, představujících zemi, vzduch a vodu. Muzeum s prostorami pro stálé expozice a výstavy, studijním střediskem a restaurací, dokončilo SDL a Sir Robert McAlpine v roce 2001; pro veřejnost se otevřelo o rok později. Během prvního roku (od července 2002 do června 2003) přivítalo více než 421 tisíc návštěvníků.
Koncepce IWMN zásadně vychází z vnímání tohoto světa – současného světa roztříštěného na malé kousky a znovu poskládaného do podoby základního symbolu konfliktu. Tyto kousky, úlomky či stopy zanechané historií byly na tomto místě postupně shromážděny a vyčnívají nad ním. Zcela nová krajina vytvoří prostředí, v němž zážitek aktivně se účastnící veřejnosti začne dávno předtím, než návštěvník překročí práh muzea. Budova existuje na horizontu fantazie a je viditelná ze všech strategických bodů města a jeho okolí.
„IWMN poskytne nové odpovědi ke všem obsahovým záměrům, vytvoří nové vztahy mezi budovou a jejím okolím a stane se okamžitě identifikovatelným, nezapomenutelným místem setkávání.“ (Daniel Libeskind)

Konstrukce — Ocelová konstrukce na betonu, hliníkové obložení, hrubě omítnutá fasáda

Rozpočet — Rozpočet na výstavbu IWMN činil původně 60 miliónů dolarů, avšak muzeum nedokázalo financování zajistit. SDL proto přepracovalo projekt v souladu s novým rozpočtem a dokončilo stavbu v plánovaném termínu, aniž překročilo rozpočet snížený na 39 milionů dolarů.

překlad Pavel Dominik
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Daniel Libeskind