Hlavní sídlo společnosti ING

ING House

Hlavní sídlo společnosti ING
Krajinná architektura:Michael R. van Gessel
Adresa: Amstelveenseweg 500, Amsterdam, Nizozemí
Investor:ING Blauwhoed VOF
Projekt:1997
Realizace:1998-2002
Užitná plocha:20000 m2


Zatímco anglické sdružení Archigram o kráčejícím městě v 60. letech pouze snilo, tak holandský finanční dům ING si kráčející sídlo skutečně postavil u dálnice A10 na jižním předměstí Amsterdamu. V roce 2020 přestěhovala společnost ING své ústředí do dvakrát větších prostorů v Cumulus Park od Benthem Crouwel.
Hlavné sídlo kancelárií pre spoločnosť ING zaberá dlhé úzke miesto priliehajúce k diaľničnému okruhu okolo Amsterdamu. Táto lokalita je na križovatke dvoch oblastí- kozmopolitnej výškovej budove Zuidas a zelenej zóne De Nieuwe Meer. Na strane zelenej zóny má stavba nižšiu úroveň s konzolou ako vyčnievajúcim prvkom, úroveň stúpa smerom k mestskej časti (táto strana má desať poschodí).
Konštrukcia je zhotovená z ocele a skla. Budova stojí na pilieroch výšky 9 až 12,5 metra, takže cestujúci z diaľnice majú možnosť nahliadnuť do priestoru za budovou. To znamená, že žiadna z kancelárií nemá blokovaný výhľad diaľnicou.
Vyvýšenie budovy týmto spôsobom umožňuje priestor medzi piliermi využiť ako priestrannú vstupnú zónu. Presklená vstupná hala je obklopená zelenými trávnikmi. Pod budovou je aj cesta pre autobusy a taxi služby. Parkovisko a garáž pre vozidlá sa nachádzajú pod úrovňou terénu.
Nové sídlo symbolizuje bankový a poisťovací kanglomerát ako dynamickú, rýchlo sa pohybujúcu medzinárodnú sieť. Transparentnosť, inovácie, príjemné eko prostredie a otvorenosť boli hlavnými východiskami pre návrh. Budova má inovatívny ovládací systém v interiéri. Dvojplášťová fasáda umožňuje prirodzené vetranie v kanceláriách bez prívodu hluku z diaľnice. Moderný systém na úpravu vzduchu spolu s inými systémami robí tento objekt energeticky úsporným.
Atmosféra interiéru je rozmanitá a vybavená striedavo otvorenými a krytými priestormi. Za sebou idúce podlažia sa prelínajú ponúkajú pohľad z jedného do druhého. Priestory s panoramatickým výhľadom, ako sú reštaurácie, veľké konferenčné sály a hľadisko existujú popri introvertných priestorov. Hľadisko sa nachádza v "špičke topánky" a spolu a má vlastný vchod s výťahmi.
Lenka Lenčéšová
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Archigram
...bo
21.11.20 12:00
... Tak,...
šakal
21.11.20 06:41
poKROK
...bo
21.11.20 07:07
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od MVSA Architects