Dům Willimann-Lötscher

Dům Willimann-Lötscher

"Dobrá architektura je příliš drahá" - tento rozšířený předsudek dokáže mnoho architektů pořádně rozlítit. Bearth a Deplazes dokázali svým domem Willimann-Lötscher v Seveignu poblíž Svatého Mořice ve Švýcarsku pravý opak. Dům je situovaný na horském svahu a přestože je relativně malý, obývá jej pětičlenná rodina. Působivá architektura nabízí jeho obyvatelům velmi kvalitní obytný prostor za rozumnou cenu.

Nové přístupy
Nynější majitelé navštívili architektonický ateliér Bearth a Deplazes s jasnou představou o tom, jak by měl jejich dům vypadat. V tomto případě se nejednalo o běžné rozmary a sny, ale o neobvyklou výzvu. Budoucí rodinný dům se měl sestávat z velkého počtu samostatných místností. Protože majitelé si přáli podržet cenu co nejníže, chtěli si co nejvíce prací provést svépomocí a měli v úmyslu k tomu využít prefabrikované výrobky. To mělo rozhodující vliv jak na podobu stavby, tak na použité materiály. Jako lokalitu si rodina vybrala lesní mýtinu na svahu na okraji Seveignu.

Poutač
Architektonické pojetí je založeno na konstrukci věžovitého typu s místnostmi v různých úrovních. Budova s půdorysem ve tvaru klínu je zasazena mezi svah a úpatí. Je orientována východním směrem, a tak její obyvatelé mají pěkný a daleký výhled do nádherného, divokého a romantického údolí Vorderrhein.
Vstup vede nejprve do dvoupodlažní haly. Pokud sestoupíte po schodech dolů, dostanete se do jídelny s přilehlou kuchyní. Pokud vystoupáte nahoru, dovede vás schodiště do obývacího pokoje s galerií a panoramatickým oknem, které vám nabídne působivý výhled do údolí pod vámi. Ve dvou podlažích nad tímto prostorem se nachází ložnice rodičů a tři dětské pokoje. Aby bylo u malých pokojů docíleno dojmu většího prostoru, jsou dvojice pokojů v různé úrovni navzájem propojeny schodištěm podél dlouhé stěny a vytvářejí tak spojité místnosti. Během plánování musela být také zohledněna místnost pro potřeby civilní obrany, která je u švýcarských domů povinná.

Světlo a stín
Způsob umístění otvorů ve fasádě je výsledkem jiné základní myšlenky návrhu. Vnitřní uspořádání místností se odráží v okenních otvorech, protože každý pokoj má právě jedno okno umístěné ve stěně nebo v oblasti stropu. Výsledná podoba fasády je podtržena použitím kyvných střešních oken VELUX s měděným oplechováním. Toto řešení je rozšířeným prvkem moderní architektury. Střešní okna jsou plnohodnotnou alternativou klasických svislých oken, poskytují totiž stejný uživatelský komfort. Nápadnou geometrii fasády vytvářejí okna, která jsou umístěna samostatně nebo ve dvojici.
Po konstrukční stránce tvoří dům rámová konstrukce sestavená z prefabrikovaných prvků. Proto bylo možné dodat okna již namontovaná. Během té části dne, kdy slunce stojí na obloze nejvýš, poskytuje hustý les budově přirozený stín. Proto nebylo nutno instalovat žádnou přídavnou ochranu proti slunci.

Projekt s pravidly
Díky tmavému laku působí budova dojmem bytelnosti. V kontrastu s tím jsou obložení interiérů provedena v neutrální bílé barvě a působí na pohled velmi rezervovaně. Klient sám provedl nátěr lakem a připevnění dřevěného obložení na fasádu. Aby to bylo možné, sestavili architekti soupis pravidel, která dávala jasné instrukce o pracovních postupech. Obložení fasády je důkazem toho, jak může být takový druh spolupráce architekta s klientem prospěšný. Díky těmto "základním pravidlům" jsou dnes části fasády viditelné. Propůjčují strukturu vnějšímu plášti a dodávají domu jedinečný a zvláštní charakter.

3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Vích
14.12.08 11:27
ano,ano ---
A.J.K.
15.12.08 01:46
schody
sauer
19.12.08 01:31
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Bearth + Deplazes Architekten