Dům v Bellevue Hill

Dům v Bellevue Hill
Adresa: Bellevue Hill, Sydney, Austrálie
Ročník:2005


Dům je situován na exponovaném, vyvýšeném místě s orientací východ - západ, na západním svahu Bellevue Hill; reaguje na životní styl Sydney - otevírá se venkovním a městským pohledům.
Návrh vzešel z původní snahy zachovat venkovský dům z třicátých let minulého století, a postavit tedy podél jižní strany parcely nové křídlo s ložnicemi, které by zároveň vytvořilo dva venkovní prostory. Náklady spojené s rekonstrukcí původního domu se nicméně ukázaly jako příliš vysoké ve srovnání s přínosem, jež by zachování stavby celému projektu přineslo. Realizovaná dispozice ve tvaru písmene "H" vyšla z původního návrhu - ložnicové křídlo bylo však umístěno na zastíněný severní okraj pozemku a obytné prostory naopak uspořádány ve slunnější jižní části.
Půdorys ve tvaru "H" dává vzniknout dvěma atriím: Větší z nich, umístěné na východě je chráněno před chladnějšími západními větry, a vytváří tak intimní soukromý venkovní prostor s malým bazénem, jenž na tuto plochu navazuje. Naopak menší západní atrium je otevřeno výhledům a navazuje na malé stupňovité podium, určené pro tiché rozjímání s výhledy na panorama města; tato část také navazuje na předzahrádku. Centrálně umístěná jídelna se otevírá na obou stranách, a umožňuje tak atriím a výhledům proplouvat celým domem.
Návrh je vědomě současný, s otevřeným jídelním prostorem, jenž umocňuje semknutý rodinný život. Posuvné a stahovací skleněné stěny podél atrií otevírají celý interiér do poklidného venkovního prostoru, a domu skromné rozlohy tak propůjčují pocit obydlí většího a prostornějšího. Venkovní prostory jsou v sydneyském podnebí využívány téměř po celý rok a tato přednost je v domě na Bellevue Hill maximalizována.
Dispozice je posílena formou a použitými materiály: Obě postranní křídla uzavírá pultová střecha s horním přisvětlením podél obou stran, jež zaručuje dobré osvětlení vnitřních prostor i maximální křížové odvětrání; zvolené řešení také zdůrazňuje centrální prostor. Leštěná betonová dlažba  přesahuje až do interiéru, kde vyznačuje chodby vedoucí kolem atrií. Obytné prostory a ložnice mají teplejší dřevěnou podlahu.
Zvolili jsme jednoduché materiály: Téměř bílý beton a dřevěné podlahy, bíle malované sádrokartony na zdi a stropy a dýhované truhlářské výrobky značky Blackbutt s vloženými částmi a doplňky z mramoru Calacutta. Dům je kolem dokola chráněn omítnutými zídkami, které také tvoří zahradní terasy.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od buzacottwebber