Dům Richmond Place

Dům Richmond Place
Adresa: Richmond Place 10, Rathmines, Dublin, Irsko
Projekt:2004
Realizace:2005
Užitná plocha:110 m2
Plocha pozemku:122 m2


Dům se nachází na malém prominentním rohovém pozemku na křižovatce Mountpleasant Avenue a Richmond Place v památkově chráněné oblasti v blízkosti historického centra Dublinu. Jednoduchý návrh nahrazuje původní objekt, který zde stál. Dům s trojicí samostatných podlaží tvoří dvě ložnice, dvě koupelny, kuchyně, zázemí a obývací pokoj s jídelnou. Dům si uchovává charakter okolních terasovitých domů, přičemž je výraznou odpovědí na obtížné prostorové uspořádání pozemku a okolní kontext, zejména pak v případě štítového zakončení domu naproti Mountpleasant Square.
Záměrem bylo obestavět celý pozemek, zvětšit půdorysnou stopu a vizuálně rozšířit obytnou plochu do venkovních dvorů vytvořených na každé straně. Výslednou podobu domu určil především tvar pozemku. Od trojúhelníkového tvaru pozemku se zakřivenou stěnou podél Richmond Place dům přejímá ze severní a jižní strany hraniční čáry a zarovnává stěny s přiléhajícími terasami na východě a západě. Výsledný tvar je dvakrát vykrojený, aby vytvořil zhuštěné prostory vepředu u vstupu a pak jeden menší v zadní části. Kvůli udržení nízké výšky zástavby celého bloku směrem do Richmond Place je obývací pokoj zapuštěný 750mm do země, čímž sleduje přirozený sklon terénu napříč pozemkem.
Dům využívá jednotlivé části, aby vytvořil řadu vzájemně propojených ale současně oddělených prostorů o různých výškách i rozměrech, čímž při procházení domem vznikají zhušťující a rozvolňující scenérie. Hlavní ložnice směřuje do schodiště osvětleného prostřednictvím střešního světlíku. Také další části domu vytváří plynulý tok spojující obývací pokoj se spodní kuchyní, která je umístěna u vstupního podlaží s výhledem přes pracovnu na obývací pokoj. Betonová pracovní deska vznikla protažením okolního terénu do budovy. Venkovní plášť domu tvoří režné zdivo, které se přímo odkazuje k sousedním domům. Anodizovaná hliníková okna lícují s venkovním pláštěm, aby zdůraznily napětí celkové formy s výraznou dvojicí zapuštěných vstupních bodů. Paleta materiálů použitých uvnitř je velmi prostá: bílý dub v obslužných částech, beton, omítka a pryž v obytných částech vytvářejí v interiéru jasně čitelnou uniformitu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pre mňa úchvatné
Martin Laho
14.03.11 09:50
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Boyd Cody Architects