City Of Westminster College - nové sídlo vysoké školy

City Of Westminster College - nové sídlo vysoké školy
Spolupráce: Buro Happold
Adresa: Paddington Green Campus, Londýn, Velká Británie
Investor:City of Westminster College
Realizace:2008-10
Užitná plocha:24000 m2


Nové hlavní sídlo campusu City of Westminster College navrhli dánští architekti schmidt hammer lassen, aby co nejlépe podporovalo nové způsoby vzdělávání. Návrh univerzitní budovy o celkové rozloze 24000 m² vzešel ze soutěže uspořádané v roce 2006, ve výsledku nabízí mnohem větší počet otevřených výukových prostorů než kolik nabízí typické vysoké školy ve Velké Británii a zároveň disponuje nejmodernějším vybavením pro studenty i zaměstnance. Budova je navržena k interakci, rozmanitosti a studenty vybízí, aby se vzájemně učili jeden od druhého (formálně i neformálně).
Výukové prostory City Of Westminster College jsou adaptabilní a flexibilní, čemuž jsou podřízeny integrované technologie. Rozvoj studentů je podporován za pomocí řady architektonických úprav. Návrh od uživatelů vyžaduje nové způsoby výuky i vzdělávání.
Vysoká škola je umístěna v srdci centrálního Londýna v Paddington Green, kde původně stál nevyhovující blok ze 60. let minulého století. Budova je navržena zevnitř ven, odpovídá potřebám různých skupin využívajících objekt vysoké školy, ale stejně tak bere v úvahu citlivé okolní souvislosti, což se nejvíce projevuje v moderních ostře řezaných rysech s jasným odkazem ke skandinávskému dědictví. Jednoduchý tvar budovy se točí kolem stupňovitého atria, které vytváří sjednocující, ale zároveň vysoce flexibilní prostor.
Jednotlivá podlaží obklopující atrium disponují vzájemným vizuálním spojením, vytváří dynamický střed a srdce celé vysoké školy. Rozlehlé atrium, které se v některých poschodích rozpíná až k fasádě, rozšiřuje vztah mezi vnitřkem a vnějškem. Nabízí sluncem zalité a otevřené prostory, které podněcují interakci mezi studenty.
K podpoření spojení s místní komunitou je většina veřejných funkcí – včetně výstavních ploch, divadla a kavárny – umístěna hned u hlavního vstupu ještě před bezpečnostními turnikety. Barevná volba obchodového pláště vychází z místních souvislostí a nechává se inspirovat změnou ročních období, zatímco světlé dřevěné obkladové panely v interiéru jsou v kontrastu k odhaleným plochám z pohledového betonu a rovněž nesou skandinávský odkaz.
Budova je navržena s maximálním ohledem na trvale udržitelné a energeticky úsporné technologie. Bylo rovněž pamatováno na nízké provozní náklady na údržbu, které v průběhu životnosti stavby významně sníží karbonovou stopu celého objektu.
schmidt hammer lassen architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od schmidt hammer lassen architects