Čechova 511

Čechova 511
Autor: Karel Janča
Spolupráce:Martin Kaňák
Realizace:2018
Užitná plocha:240 m2
Zastavěná plocha:434 m2
Plocha pozemku:944 m2
Obestavěný prostor:1353 m3


Majitel koupil více než 100 let starý opuštěný, zanedbaný dům v centru Rožnova pod Radhoštěm. Tak dlouho kolem něj chodil, až se do něj zamiloval. Původní barák je součástí dříve jednotné zástavby ulice Čechovy asi šesti rodinnými domy z "jedné ruky" dua významných místních stavitelů začátku minulého století.

Samotný částečně podsklepený objekt z tradičního zdiva s jedním podlažím a dílem obydleným podkrovím není památkově chráněn, ale stojí na pomezí ochranné zóny kostela.

Požadavek–zadání znělo jasně. Celková rekonstrukce domu na soudobé standardy bydlení, vytvoření dvou nezávislých bytových jednotek, pokud možno s vlastním vstupem, zázemím a možností jejich přímého propojení, zachování původního výrazu stávající budovy.

Vzhledem ke stavebnímu programu bylo nutné realizovat přístavbu. Chtěli jsme v maximální ekonomicky únosné míře – ve shodě s investorem – zachovat vzhled původního objektu.
Po "lehké soutěži" na úrovni studie jsme byli vyzváni, abychom svůj návrh zpracovali do dalších stupňů PD.

Od začátku jsme chtěli výrazově postavit proti sobě historii a současnost stavby. Toto se promítá i ve výsledném výrazu a materiálovém řešení.
Do ulice zůstal původní objekt téměř nezměněn, i přes silné zateplení obvodové obálky byly zachovány původní proporce, hloubka osazení oken, jejich členění, hrázdění, ozdobné vlysy s florálním motivem apod.

Nová část je potom orientovaná do zahrady a je skryta hlavním pohledům z ulice, odkud dává jen tušit něco dalšího. Je zde umístěn technický blok z pohledového betonu a přístavba obytné části bytu na úrovní 1. NP se střešní částečně krytou terasou pro byt v podkroví, tyto jsou opatřeny bondovou větranou fasádou a hliníkovými okny. Nově přistavěná obytná část je realizována z keramických bloků, technická část potom z monolitického betonu s vnitřním zateplením.

V interiérech jsou použity pohledové betony stropů v přístavbě, v podkroví potom velkoformátová keramická dlažba a obklady o rozměru 3000 x 1500 mm, obklad velkofoformátovou dýhovanou překližkou, podsvícené prvky onyxu v koupelně, osvětlení RGB programovatelnými LED svítidly s volbou chromoterapeutického účinku. Dům je vybaven centrálním elektronickým řídícím systémem.

Objekt má nyní dva samostatné vstupy/ vjezdy na pozemek a vlastní vstupy pro každou bytovou jednotku. Suterén obsahuje technické vybavení domu.

Součástí obnovy bylo i nové oplocení či zpevněné plochy z žulových odseků v rastru z řezaných žulových bloků.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Karel Janča