Bytovy dům Unibrücke

Wohn- und Bürohaus Höttinger Au

Bytovy dům Unibrücke
Spolupráce:Wolfgang Klabacher, Paul Pointecker, Claudia Dorner, Betina Hanel
Adresa: Fürstenweg 5, Innsbruck, Rakousko
Investor:ZIMA
Projekt:2003-08
Realizace:2007-09
Užitná plocha:5208 m2
Zastavěná plocha:1384 m2
Plocha pozemku:2691 m2
Obestavěná plocha:30998 m3


Názvy některých měst nepotřebují složité objasňování. V případě tyrolského Innsbrucku je jedná o doslovný překlad “Most přes řeku Inn“. Mosty mají za úkol spojovat, přesto si obě innsbrucká nábřeží uchovaly vlastní podobu. Zatímco pravý břeh Innsbrucku láká na historické památky císaře Maxmiliána, levá strana zůstala před nájezdy turistů uchráněna a nabízí na jižních svazích klidné místo k bydlení. V blízkosti Univerzitního mostu (Universitätsbrücke) však nemůže být o poklidném životě řeč. Na rohu rušné křižovatky navrhl místní architekt Gerhard Manzl rozpolcený dům se dvěma tvářemi. Zatímco kolemjdoucí stavbu vnímají jako bíle omítnutý monolit posetý řadou čtvercových oken, tak obyvatelé si dům spojují s pavlačemi a dřevěným atriem. Na vnitřní dvůr obložený svislými latěmi vede bezbariérový přístup skrze impozantní trhlinu, kterou lze bez obtíží projíždět i na kole.
Nároží domu obrácené do rušné křižovatky je ve spodní části seříznuté, aby se zpřehlednil provoz a získala větší plocha chodníku pro pěší čekající na přechodech. Současně s tím vznikla restaurace s krytou tribunou, odkud lze pozorovat okolní hemžení.
Celý blok se diagonálně rozpíná a reaguje na heterogenní zástavbu ze 60. a 80. let minulého století (výšková, solitérní, řadová, bytová, komerční). Objekt si zároveň přenáší i některé prvky (vnitřní dvory) z historického centra na opačném břehu řeky Inn.
V přízemí domu se kromě restaurace nachází také krytá parkovací stání. Ze zvýšeného atria je přímý vstup do šesti pronajímatelných kanceláří. V dalších poschodích jsou startovací byty, kterou uspokojí spíše studenty, avšak byty v nejvyšším podlaží disponují lodžií i rozumnou velikostí. V jižní části pozemku mohou obyvatelé využívat dětské hřiště umístěné v klidné zeleni, která tvoří protipól dopravní tepně na opačně straně domu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od manzl ritsch sandner architekten