Byt pro Františka

rekonstrukce panelákového bytu

Byt pro Františka
Realizace:2016
Užitná plocha:76 m2
foto: iveta cermakova schwestern
Panelákový byt byl koupen s již vyzděným jádrem a propojeným kuchyňským koutem s obývacím pokojem. Nachází se na jednom z prvních pražských sídlišť Invalidovna s orientací na severovýchod a severozápad. Orientace se nejprve nezdála být zcela šťastná, ale nakonec umístění bytu v 9. patře a okna přes celou stěnu místnosti poskytují světla dostatek a ještě výhled do okolí. Obavy z nedostatku světla ovlivňovaly celý průběh rekonstrukce, proto byly voleny převážně světlé odstíny a důraz byl kladen na maximální propojovaní a otevřenost prostorů. Rekonstrukci mělo urychlit narození syna Františka, přesto trvala, místo očekávaných dvou, tři měsíce. Bylo potřeba očistit stěny od původních tapet nanesených přímo na betonové zdi, vyzdít nové příčky v pokojích, rozvézt novou elektřinu a vylít betonovou stěrku. Pak už následovalo vše ostatní. Tak se František nastěhoval až v prvním měsíci.
 Hlavním cílem bylo otevřít dispozici bytu a vytvořit průhledy ve všech směrech, které jsou navíc umocněny posuvnými dveřmi s otvorem až ke stropu. Ze sedačky je tak možné pozorovat výhled z okna obývacího pokoje a zároveň i přes vstupní chodbu z okna v dětském pokoji. Dalším sjednocujícím prvkem je litá polyuretanová podlaha ve světle šedém nádechu, kterou bylo možné aplikovat do všech prostor bez nutnosti prahů. Přes zmíněnou otevřenost je v bytu patrné rozdělení na část společenskou a část intimní. Rozdělení je zdůrazněno i použitím odlišného materiálu pro nábytek. Ložnice a úložné skříně v chodbě jsou navrženy z borovicové loupané překližky, zatímco obývací pokoj s kuchyňským koutem je vyplněn masivním dubovým dřevem kombinovaným s jemně šedou deskou. Jedním z motivů bytu jsou kruhy, skleněné otvory ve dveřích do koupelny a na  záchod, kruhová zrcadla, kulaté koberce a nakonec i kulatý jídelní stůl. Dalším propojovacím elementem jsou lustry - prototypy z naší kolekce Derviš, které vznikly ve sklárně v Novém Boru. Čeká na nás ještě poslední etapa a tou je dětský pokojík...
schwestern
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
paráda!
Petr
20.05.16 10:47
to dělaly/ navrhovaly fakt dvě ženy??
Martin Šťastný
20.05.16 11:54
velká paráda
petina
23.05.16 04:06
skvělá atmosféra..
Andy
31.05.16 04:04
2 dotazy
ferdos
01.06.16 08:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Schwestern