Byt MTN

Byt MTN
Projekt:2021
Realizace:2021
Užitná plocha:75 m2


Interiér pre mladú rodinu navrhol ateliér abrama architekti. Trojizbový byt s výmerou 75 m² sa nachádza v bratislavskom Starom meste. Konštrukčný systém domu – železobetónový skelet s nenosnými vnútornými priečkami umožnil architektovi zrealizovať nové usporiadanie bytu. Hlavným cieľom bolo vytvorenie vzdušného a svetlého priestoru s prirodzeným denným svetlom.

Okružný byt
Dôležitým prvokom architektonického riešenia bola práca s denným svetlom a snaha rozdistribuovať prirodzené svetlo do všetkých zákutí bytu, najmä do hygienického zázemia a vstupných priestorov bytu. Snahou bolo navodiť pocit z presvetleného priestoru priehľadmi naprieč bytom už pri samotnom vstupe. Keďže vstup sa nachádzal nepresvetlenej hĺbke bytu pri samotnom komu- nikačnom jadre bytového domu, bolo potrebné vytvoriť priehľad pomocou stavebných úprav. Odstránením a úpravou hygienického zázemia sa vytvorila nová kúpeľňa v centrálnej polohe tvoriaca "srdce" priestoru. Týmto počinom sa celkovo otvorila dispozícia a navodil dojem okružnosti bytu. Ten spočíva v prevádzkovom kolobehu po osi vstup–kúpeľňa–spálňa–denná zóna. Nadväznosť obývačka–spálňa je reprezentovaná dvojkrídlovým dverným prechodom. Použitie presklenia na dverných krídlach neuberá z preslnenia bytu ani v prípade uzavretia miestnosti. Priestor je možné opticky deliť prostredníctvom vhodne umiestnených línií závesov. Vstupná časť bytu je opticky rozširovaná použitím zrkadlových plôch na nábytkovej zostave. Takéto úpravy vytvorili pocit priestorovej veľkorysosti aké si tento byt zaslúži.

"Od prvej obhliadky nám bolo jasné, akým smerom sa budeme uberať – vytvoriť funkčný, moderný a minimalisticky riešený interiér ale zároveň vdýchnuť bytu staromestský charakter a zachovať pôvodnú autenticitu stavby," vysvetľuje architekt.

Nábytkové zostavy sa realizovali ako A-typové. Dominantným prvkom dispozície je centrálne situovaný nábytkový kubus tvorený kuchynskou linkou, plynule prechádzajúcou do spálňovej šatníkovej zostavy. V chodbovej časti zasa prechádza formou stenového obkladu až do kúpeľňovej zostavy. Obytný priestor bytu je tvorený priestrannou obývacou miestnosťou spojenou s kuchynskou a jedálenskou časťou. Kuchynskú pracovnú časť dopĺňa pracovný ostrovček, ktorý je koncipovaný na subtílnych nožičkách s možnosťou jeho posunutia v rámci kuchynského priestoru. Industriálnosť návrhu je zastúpená aj v podobe riešenia otvorenej knižnice, konštrukčne tvorenej z betonárskej ocele.

V interiéri prevládajú svetlé farby a prírodné materiály. Drevená vlysová podlaha so stromčekovým vzorom plynie celým obytným priestorom, prechádza aj priestorom kúpeľne v jej prechodnej časti. Tým sa vytvára okružný charakter bytu. Staromestský nádych je cítiť aj z návrhu kúpeľne, kde sa mieša moderný dizajn s nadčasovým bielym obkladom a batériami vo vintage štýle v mosadznej farbe. V rovnakej farbe boli zvolené aj drobné prvky na nábytkových zostavách ako sú mosadzné úchytky, kľučky na dverách či dominantná lampa v obývačke. Na vytvorenie tej správnej atmosféry v byte architekt pri zaradzovaní interiéru využil kusy nábytkov, charakteristické pre obdobie stavby bytu, ktoré boli repasované a opäť použité, ako sú konferenčný stolík a jedálenské stoličky.

Medzi atypické autorské prvky patrí nemý sluha v spálni a vo vstupnej hale.

Súkromie
Aj napriek otvoreným priestorom je možné jednotlivé časti opticky predeliť posuvným závesom a tak vytvoriť súkromie ako aj medzi obývačkou a kuchyňou, tak v spálni za presklenými dvojkrídlovými dverami.



1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Sedaci douprava
Felix Grohmann
22.10.21 03:23
zobrazit všechny komentáře