Byt k pronájmu, V luhu - Praha

Byt k pronájmu, V luhu - Praha
Adresa: V luhu, Nusle, Praha, Česká republika
Projekt:2009
Ročník:2010
Užitná plocha:80 m2
Obestavěná plocha:232 m3


S odstupem několika málo let jsem měla možnost pokračovat na rekonstrukci dalšího z řady bytů pro pronájem v nuselské činžovní vile.
Vytvořit nový prostor, který by měl navázat na již vzniklé půdní byty, ale neměl by je ve svém výrazu přímo citovat, byl velmi zajímavý úkol.
Byt se nachází ve druhém nadzemním podlaží a oproti podkrovní rekonstrukci, má velkorysou světlou výšku, která sama o sobě předurčovala poměrně odlišnou atmosferu.
Při realizaci rekostrukce je důležité zpracovat energii minulosti, kterou dané místo má, posunout ji do současnosti a vytvořit prostředí, které odpovídá  potřebám dnešního života.
Stejně jako v podkrovních bytech se i v této rekonstrukci použitím skleněných příček dostalo denní světlo do dříve tmavých uzavřených částí bytu, a tím se velmi provzdušnil a otevřel.
Kuchyň s jídelnou je od obytného prostoru oddělena jen lehkým závěsem a spoluvytváří tak velký prostor s několika funkcemi, typický pro současné bydlení. Malý balkon, který dříve sloužil spíš k provozním účelům se podařilo změnou dispozice spojit s jídelnou a kuchyní.  Koupelna, i když je bez oken, je umístěna uprostřed dispozice, má po celý den denní světlo, které sem vniká přes skleněnou příčkou především ze sousední ložnice . Pro větší intimitu je možné pohled z ložnice do koupelny zcela uzavřít zatažením závěsu.Tvar zrcadla v koupelně je promítnut do grafiky na skleněné stěně a vytváří pomyslné okno, které umožnuje výhled přes pokoj do zahrady. V noci při umělém nasvícení tento nekonečný kruhový odraz v zrcadle evokuje měsíční svit.
Výběr materiálu byl ovlivňován typem budoucího bydlení, a s tím úzce souvisí i jeho cena. Kromě již zmíněných skleněných příček byly vybrány i obdobné levnější materiály jako v půdních bytech .Na stěnách v koupelně jsou použity voděodolné nátěry, vestavěný nábytek je tentokrát z borové překližky. Původní parkety se opět pouze obrousily, v místech doplnily a sjednotily mořidlem. Kresba borové prekližky je transformována na potisk folií aplikovaných na skleněných příčkách. Barevná kombinace jasné modré spolu s medovou barvou překližky připomíná  letní atmosféru moře, písku, nebe a polí.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
no
rk
02.06.11 08:37
K nebydlení
QComp
04.06.11 10:46
...
to QComp
06.06.11 10:41
Příjemné, svěží
Matěj Koníček
07.06.11 05:14
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Daniela Polubědovová