A-House

A-House
Adresa: Dublin, Irsko
Ročník:2009


A-house je rodinný dům typu mews umístěný do Viktoriánského předměstí Dublinu. Mews house je historické stavení pro kočího, kde byla stáj a prostor pro kočáry. Obvykle byly tyto stavby umisťovány do zadní části zahrady za georgiánské a viktoriánské domy, měly vstup ze zadní ulice a tvořily jednu dlouhou řadu. A-house je výsledkem zkoumání diagonálního prostoru skrze ortogonální formu a snahy o citlivé zasazení do okolního prostředí.

Parcela byla vybrána kvůli jejímu umístění - blízkosti škol, obchodů, recyklačních zařízení a zaměstnání - což uživateli umožňuje žít bez denní závislosti na autě nebo hromadné dopravě. Budova je umístěna v zadní části bývalé zahrady třípodlažního viktoriánského řadového domu a přístupná ze samostatné uličky v severní části.

Betonový tubus vhodně uspořádává dům konstrukčně i organizačně. Dobře vymezuje veřejný a soukromý prostor domu. Hmota tubusu je zajímavě rozčleněna truhlářskými prvky. Díky zatočení  mezi přízemím a patrem je provázán se zahradou a přirozeně osvětlen shora. Tato diagonální vazba mezi dvěma podlažími umocňuje celkový dojem z prostoru domu. Zájem investora o dobré provázání se zahradou a maximální využití denního světla v obytném prostoru domu v jeho severní části, předurčil uspořádání obytných prostor v přízemí i patře. Které jsou spojeny úzkým průhledem. Silné pohledové a prostorové propojení pater je také mezi kuchyní (jídelnou) a pracovnou.
Okolo tubusu, základního kamene konceptu, jsou umístěny technické místnosti - garáž, sklad a WC. V patře jsou to dětské pokoje a koupelna. Návrh přízemí jako "open plan" dává domu velkou flexibilitu. Ve skromné zahradě lze pěstovat zeleninu a ovoce, zelené střechy jsou pokryty rozchodníkem, který je dobrý pro ředění a akumulaci dešťové vody a zmírňuje ekologickou stopu budovy.

Exteriér domu je obecně zdrženlivý, zaměřený na formální výraz, odráží vztahy mezi interiérem a fasádou. Okna odkazující na georgiánskou tradici jsou vysoká od podlahy ke stropu, což umožňuje dopad světla hluboko do půdorysu. Dům je zasazen do těsné blízkosti vyšších památkově chráněných budov. To se promítá i do koncepce interiéru - ta není založena na představě soukromí, ale na zajímavých dálkových výhledech. Vnitřní prostředí je tím velmi obohaceno.

A-house byl navržen tak, aby spadal do kategorie "A" energetického štítku budovy. Důraz byl kladen na  použití pasivních systémů. Pohledový beton v interiéru obsahuje GGBS náhražkový portlandský cement, což je tzv. low carbon product. Při jeho výrobě je se oproti materiálům podobného typu uvolní menší množství CO2. Beton je pískovaný, jeho textura zaznamenává postupy při výstavbě. Přední a zadní fasády jsou provětrávané, obklad tvoří dřevovláknité fasádní panely, vybrané pro jejich ekologické vlastnosti. Tyto panely jsou ukotveny na nezávislý rošt z laminovaného dřeva.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Krása
Jakub Smolka
12.06.09 11:46
jakube smolko
petr cagaš
09.08.09 07:26
zobrazit všechny komentáře