650 Apartments

650 Apartments
Spolupráce:Martina Lipicer, Nejc Batistič, Neža Oman, Marisa Baptista, Karla Murovec, Neli Ouzounova, Florian Frey
Adresa: Lublaň, Slovinsko
Investor:Gradis Skupina G
Realizace:2004-06
Užitná plocha:89800 m2
Plocha pozemku:15000 m2


Rozlehlé území kasáren a bývalých jatek na východě Lublaně se může chlubit docházkovou blízkostí do centra, je odtud blízko k řece Ljublanici i na kopec Golovac. Na pozemek o velikosti 1,5 hektaru se podařilo vměstnat čtveřici obřích bloků, které celkově disponují neuvěřitelnými 650 byty. Projekt vynesl jejich autory, místní ateliér OFIS, nejen do širšího architektonického povědomí, ale také do hledáčku developerů. S bravurou dokázali vytěžit z pozemku maximum, čímž vznikly neohrabané hmoty s hlubokými dispozicemi, které však architekti dokázali ukrýt za pestrobarevnou fasádou.
Projekt čtyř činžovních bloků o délce 125 až 140 metrů zvítězil ve vyzvané soutěži především z ekonomických důvodů: autorům se totiž podařilo vytvořit nejvíce prodejní plochy na základě podkladů předepsaném městem s nižším indexem podlažích ploch než všechny zbývající návrhy.
Plánovaný čas pro přípravu dokumentace a pro výběr dodavatele byl velmi krátký: 650 bytů v čase kratším než osmnáct měsíců, což znamená dokončit více jak jeden byt denně. Rozpočet byl také extrémně omezený: cílem bylo stavět úsporné byty a vejít se celkovými výrobními náklady do 500 €/m².
To znamenalo připustit použití prefabrikátů jako např. celé koupelny, sestavy oken a obkladové fasádní desky v jednotném modulu pro celou stavbu.
Každý objekt je rozdělen na čtyři stejné jednotky, každý s vlastními svislými komunikacemi a jádry. Objekt obsahuje 42 bytů v každé jednotce o různých velikostech - od malého 30 m² studia po 60 m² byty o až po větší podkrovní dvoupodlažní byty (85 až 105 m²). Jednotka se opakuje čtyřikrát s nepatrnými odchylkami na opačných koncích objektu.
Fasáda je navržena ve dvou vrstvách, vnitřní průčelí a venkovní prostor je tvořen statickými prvky jako jsou lodžie, balkon, terasy a veranda. Druhá vrstva je složena z dřevěných panelů, skel a kovového zábradlí. Skladba bytů je taková, že každá garsoniéra má přinejmenším jeden balkon či lodžii, spojující venkovní a vnitřní prostor. Každá jednotka má shodnou fasádu, která je zopakovaná čtyřikrát s mírně pozměněnou  geometrií prvků, v opakování prakticky nepostižitelnou.
Okolní krajina poskytuje kontrast ke geometrickému průčelí pomocí jemně zakřivených linií a dalších přírodních prvků. Ty narušují průhledy skrz komplex a tím vytváří přechody mezi veřejným a soukromým prostorem.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Fakin good
dejv
18.05.07 04:05
Uznání
iNKa_1104
11.10.08 10:20
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OFIS arhitekti