Jasan Burin: Projektuj, dokonči, realizuj!

Čtvrtá přednáška Kruhu v rámci cyklu My v zahraničí

Zdroj
Kruh
Vložil
Tisková zpráva
31.05.2010 10:45
Jasan Burin

čtvrtek 10. června 2010, 19:30

místo konání: Experimentální prostor Roxy/NoD, Dlouhá 33, Praha 1
pořadatel: občanské sdružení KRUH

Poslední přednáška z jarního cyklu My v zahraničí pořádaného sdružením Kruh se uskuteční netradičně až druhý čtvrtek v měsíci. Svou tvorbu představí architekt, kreslíř a milovník automobilových veteránů Jasan Burin (*1929), který působil od poloviny 60. let v zahraničí, zejména ve Spojeném království a v USA.

Architekturu vystudoval v Brně na VUT mj. u B. Fuchse, jehož byl posléze asistentem. Po přesídlení do Prahy v roce 1956 se postgraduálně vzdělával na Škole architektury AVU u J. Fragnera a stal se členem umělecké skupiny Etapa. Od začátku 60. let se jako zaměstnanec n. p.
Konstruktiva podílel na projektování budov čs. zastupitelských úřadů a čs. pavilonu na Expo 67 v Montrealu. Od roku 1965 dohlížel v Londýně na výstavbu velvyslanectví a po okupaci Československa v roce 1968 přesídlil do USA, kde z počátku navrhoval především veřejné budovy pro stát Indiana. Od začátku 70. let působil na fakultě architektury University of Tenessee v Knoxville. Roku 1974 pomáhal v rámci programu
UNESCO zemětřesením postižené Střední Americe: se studenty vytvořili např. nový urbanistický koncept města Managua v Nikaragui. Svůj celoživotní zájem o urbanizmus zúročil také ve futuristickém projektu EPCOT Univerzity komunikací na Floridě pro společnost Walt Disney. V roce 1982 vytvořil ceněné projekty pavilonů na Expo 82 v Knoxville. V současnosti žije v Praze a působí jako hostující profesor fakulty
architektury Clemson University.

vstupné 60Kč

partneři: Ministerstvo kultury ČR, Experimentální prostor Roxy/NoD, Škola architektury AVU Praha
projekt podpořili: Konsepti, Metrostav a. s., Magistrát hl. m. Prahy, MDA Praha s.r.o., Sipral
mediální partneři: Era 21, Radio 1, www.archiweb.cz, Kulturní čtrnáctideník A2

info: www.kruh.info, www.nod.roxy.cz

změna programu vyhrazena

Občanské sdružení Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě širším vrstvám veřejnosti - tj. i mimo úzký okruh odborníků a studentů architektury. Do nynějška uspořádal Kruh více jak sto přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články