Propad náměstí v Ostravě způsobila voda ze starého potrubí

Vložil
ČTK
27.05.2010 15:55
Ostrava

Ostrava - Za úterní propadnutí hasičského vozu na Masarykově náměstí v Ostravě může s největší pravděpodobností voda, která se pod náměstí dostala z desetiletí nepoužívaného litinového potrubí nebo ze starých nezaslepených trubek. Vyplývá to z dnešního geologického a geofyzikální průzkumu na náměstí, řekla ČTK mluvčí radnice Andrea Vojkovská. Jisté podle ní je, že propad nesouvisí s rekonstrukcí náměstí.
    Dodala, že po provedených průzkumech lze říci, že je místo bezpečné. Celkové prověření podloží náměstí bude provedeno v příštím týdnu, kdy bude zahájena druhá část objednaných průzkumů.
    Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, do jehož správy náměstí patří, už v místě nechal vybudovat provizorní oplocení a zabezpečil výkop proti sesutí. Propadlinu monitorují i městští strážníci.
    Rekonstrukcí hlavního ostravského náměstí, které se opravovalo před třemi lety, se kvůli možnému podvodu zabývá protikorupční policie. Při opravách byl pravděpodobně použit méně kvalitní dlažební materiál, než jaký vyžadoval projekt. Hlavním dodavatelem stavby byla společnost Tchas, dnes Eiffage Construction. Renovace stála přibližně 100 milionů korun. Město už před časem přiznalo, že nebyla provedena kvalitně. Jen náklady na vydláždění náměstí byly bez daně zhruba 34 milionů korun. Nekvalitní materiál navíc není jediným problémem, protože dlažba se také rozvolňuje. Město proto po společnosti Eiffage Construction požaduje předláždění náměstí.
    Roční rekonstrukce Masarykova náměstí skončila v červnu 2007. Vydlážděno je téměř 10.000 metrů čtverečních.
0 komentářů
přidat komentář

Související články