Komise doporučila pronajmout Špálovku společnosti PPF art

Vložil
ČTK
29.04.2010 20:30
Praha

Praha - Komise, která vybírala nejvhodnějšího kandidáta na pronájem známé Galerie Václava Špály na pražské Národní třídě, doporučila společnost PPF Art. ČTK to dnes řekl předseda výběrové komise Martin Skála (ODS). Konečné slovo bude mít v úterý rada první městské části, která prostory vlastní.
    Galerii dosud provozuje agentura Semma. Údajně kvůli finančním potížím ale za měsíc končí, radnice proto vypsala nové výběrové řízení. Do něj se přihlásily PPF Art a myCode.
    Komisi, ve které byli například Karel Srp, Zdeněk Lukeš nebo Věra Jirousová, se nakonec nejvíce líbil projekt firmy PPF Art. Podle Skály bylo rozhodnutí "téměř jednomyslné" a rozhodující nebyla nabídnutá výše ročního nájemného, kterou prý obě společnosti předložily takřka totožnou.
    Společnost PPF Art je součástí finanční skupiny PPF, zajišťuje pro ni správu, provoz a akviziční činnost související s její sbírkou české a slovenské fotografie. Podílí se na obdobné činnosti pro uměleckou sbírku České pojišťovny, kurátorem sbírek je Pavel Lagner. PPF Art organizuje výstavy současných umělců ve dvou vlastních galeriích - v Galerii České pojišťovny a v  Ateliéru Josefa Sudka, který PPF rekonstruovala. PPF Art provozuje také Galerii fotografie Louvre.
    Ve sbírce skupiny PPF figurují autoři jako Josef Sudek, František Drtikol, Jan Lukas, Alexander Hackenschmied, Václav Chochola, Ladislav Sitenský, Emila Medková, Běla Kolářová, Tono Stano či Ivan Pinkava. Sbírka skupiny PPF dnes patří k nejvýznamnějším tuzemským soukromým kolekcím české fotografie.
    Galerie pojmenovaná po známém českém malíři vznikla v roce 1957. Největší slávu zažila v letech 1965 až 1970, kdy ji kurátorsky vedl Jindřich Chalupecký. V 70. a 80. letech se pak ve Špálově galerii konaly výstavy oficiálního umění.
    Po roce 1989 se do galerie vrátil kvalitní program. V roce 2002 však začala program zajišťovat sama Nadace Český fond umění, jež měla dům pronajatý. Nadace se nesoustředila na koncept výstav, ale galerii volně pronajímala. Umělecká obec proti úpadku galerie protestovala, ale teprve v roce 2007 byl vyhlášen konkurz na nového nájemce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články