Vienna Carpet - veřejný park s vertikální ulicí

2. místo v soutěži Schindler Award 2008

Zdroj
Schindler Award
Vložil
Martin Rosa
09.12.2008 10:50
Zleva: Prof. Françoise-Hélène Jourda (předsedkyně poroty), Martina Šotkovská, Jakub Krčmář, Jürgen Tinggre (spol. Schindler)
Autoři: Jakub Krčmář a Martina Šotkovská

Profesor: Prof. Ivan Plicka
Fakulta architektury ČVUT

> Výsledky Schindler Award 2008

Položením pomyslného svažujícího se "koberce" přes celou soutěžní lokalitu autoři navrhli rozlehlý veřejný prostor s flexibilními funkcemi. Všechny požadované funkce jsou soustředěny do výškového objektu a komunitního centra.

Idea
Hlavní ideou bylo vytvořit z celé lokality víceúčelový zelený prostor, který stoupá jako koberec směrem k severní hraně lokality, překrývá prodejnu rychlého občerstvení a benzinovou stanici a zároveň vytváří protihlukovou bariéru. Většina lokality je ponechána jako nezastavěná, kromě rezidenční věže - místní dominanty - a živého komunitního centra.

Projekt
Projekt je definován třemi elementy: rezidenční věží; lineárním komunitním centrem, nacházejícím se podél břehu řeky Wien a nabízejícím rozmanité veřejné funkce; a rozlehlou zelenou zónou, sestávající z pruhů a záhybů, které vybíhají z komunitního centra a na první pohled připomínají vějíř. Díky takto vytvořeným paprskům je komunitní centrum symbolickým ústředním bodem celého území.

Výrok poroty
Navzdory tomu, že se dá pochybovat o realizovatelnosti rezidenční věže, projekt splňuje funkční požadavky soutěže s vizuální a prostorovou jednoduchostí. Návrh tvoří rozlehlý prostor pro mladé i staré lidi s integračními veřejnými funkcemi. Zelené radiální paprsky a lineární komunitní centrum nabízí v celé lokalitě flexibilní využití pro rekreaci.

> Soutěžní panely ve vysokém rozlišení (.pdf, 5,7 MB)
> Video
0 komentářů
přidat komentář

Související články