Nejlepší novostavba Opavska dostane cenu J. M. Olbricha

Zdroj
David Moravec
Vložil
ČTK
17.11.2008 17:05
Opava

Opava - Cenu pojmenovanou po významném architektovi a rodákovi z Opavska Josepha Maria Olbricha vyhlásilo občanské sdružení Za Opavu. To hledá nejlepší novostavbu dokončenou v tomto roce. Z nominovaných budov porota v prosinci určí letošního držitele Ceny J. M. Olbricha. ČTK to řekl Tomáš Skalík z pořádajícího sdružení.
    "Vyzýváme veřejnost, aby se s námi podělili o svou představu nejlepší letošní novostavby na Opavsku. Své návrhy můžou zasílat do 6. prosince na adresu našeho sdružení," vysvětlil. Dodal, že o  konečném vítězi bude rozhodovat odporná porota, ve které zasedne například sochař Kurt Gebauer, historik architektury Rostislav Švácha.
    Cenu sdružení uděluje druhým rokem. Během prvního ročníku ocenění dostala novostavba i dokončená rekonstrukce. Od letošního roku se tyto kategorie budou střídat. "Soutěží chceme dokázat, že i v Opavě a okolí jsou architekti, kteří jsou schopni měřit síly s těmi importovanými," vysvětlil Skalík.
    J. M. Olbrich byl architekt, který výrazně zasáhl do evropské secesní vlny a patřil k  nejuznávanějším své doby. Olbrich se narodil v Opavě, kde také krátce působil. Je například autorem výstavního pavilonu Wiener Sezession ve Vídni, sedmi vil a budovy ateliérů s výstavními síněmi v umělecké kolonii v Darmstadtu v Německu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články