Památkářského Oscara zvěstuje v Č. Krumlově nový zvon

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
12.11.2008 00:30
Český Krumlov

Český Krumlov - Českokrumlovský zámek dostane v pátek nový zvon, který se poprvé rozezní na počest předání hlavní ceny Evropské unie za památkovou péči nazvané Europa Nostra. Jihočeští památkáři ji získali za restaurování jižního průčelí této českokrumlovské dominanty. Váhu tohoto úspěchu násobí fakt, že zámek v Českém Krumlově je jediným památkovým objektem na světě, který získal toto ocenění dvakrát. ČTK to dnes řekli Markéta Slabová z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích a českokrumlovský kastelán Pavel Slavko.
    Památkáři si pro tuto cenu, kterou ve svém oboru přirovnávají k  filmovému Oscaru, jeli v červnu do Británie. Nyní ji představí v místě, kam patří. "Zprávu o tom, že památkářský Oscar doputoval do Krumlova, zvěstuje nový zvon v zámecké kapli. Posvětí ho českobudějovický biskup a vikář nás pak poučí o  církevní liturgii, abychom určili pravidla pro jeho další vyzvánění," upřesnil kastelán.
    Slavnost svěcení zvonu završí sedmiletou obnovu fasád v  zámeckém areálu. Cenu EU pro kulturní dědictví Europa Nostra nyní památkáři získali za konzervaci jižní fasády Horního hradu, při níž uplatnili restaurátorské metody užívané dosud jen pro umělecká díla. V oblasti památkové péče je to největší mezinárodní ocenění, které existuje.
    V tomto ročníku bylo celkem nominováno 109 akcí a projektů z 29 zemí. Komise udělila šest cen, Jihočeši uspěli v hlavní kategorii (realizace). Pro českokrumlovský zámek je to v krátkém čase už druhý obrovský úspěch, protože roku 2002 získal cenu Europa Nostra za obnovu barokního divadla.
    Původní zvon zasvěcený sv. Janu Nepomuckému, patronovi rodu Schwarzenbergů, byl odlitý v roce 1743. V roce 1907 praskl, byl sejmut a uložen v tesárně schwarzenberské správy v Krumlově. Během první světové války v roce 1917 byl při rekvizicích kovu odevzdán a zničen.
    Jeho kopii stejných rozměrů nyní odlila firma Zvonařství Rudolf Perner z  Českých Budějovic, díky níž se v minulých letech navrátily i zvony do dalších památkových objektů v regionu, například v Dobré Vodě nebo na Hluboké. Tato firma s dlouhou tradicí má vztah i k Českému Krumlovu, a to právě k jeho zámecké kapli. "V roce 1846 odlila zvon s Pannou Marií původně určený pro dvůr Vlaštovičník u Českého Krumlova. V roce 1907 byl ale převezen na zdejší zámek a nahradil onen prasklý. Proto jsme je teď oslovili," shrnula Slabová.
    Nový zvon stál včetně vybavení téměř 75.000 korun. Obsahuje 78 procent mědi a 22 procent cínu. Je zhotovený tak, aby dlouho dozníval, srdce má ručně kované. V průměru měří 31 cm a váží asi 30 kg. Na čepci je označen letopočtem 2008, na krku má reliéf sv. Jana Nepomuckého a pět ornamentů.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ANTIPAMÁTKÁŘSKÝ OSKAR PRO OLOMOUC
Mgr. Jan Kubeš
12.11.08 09:50
gratulace
Milan
12.11.08 03:41
ad Mgr. Jan Kubeš
Petr Pagbír
16.11.08 02:10
adept
Jan Sommer (hles z hnojiste)
17.11.08 08:19
zobrazit všechny komentáře