Praha 7 chce vybudovat v Bubnech novou radnici

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
17.09.2008 11:35
Praha

Praha - Sedmá městská část chce do roku 2016 vybudovat novou radnici. Za nejvhodnější lokalitu vedení města považuje pozemek v oblasti Bubny - Zátory, který vlastní společnost Orco, řekl dnes novinářům starosta Prahy 7 Marek Ječmének. Vedení města v současné době se společností jedná, podle Ječménka zástupci firmy s umístěním radnice předběžně souhlasili.
    Orco plánuje v areálu nádraží Praha Bubny vystavět byty, oddechové plochy, sportoviště, obchodní i kancelářské prostory. Počítá také s výstavbou nemocnice a vysokoškolského areálu. V lokalitě je několik cenných průmyslových staveb, které byly památkově chráněny. Ministerstvo kultury ale letos na žádost vlastníka památkovou ochranu v části areálu zrušilo.
    Ječmének uvedl, že městská část by mohla území pro výstavbu radnice s vlastníkem například směnit za jiný pozemek. Praha 7 by chtěla začít stavět na jaře roku 2010, náklady Ječmének předběžně odhadl na 400 až 450 milionů korun. Městská část by chtěla do nové budovy přestěhovat nejen úředníky, ale také Kulturní dům Vltavská a zdravotnické středisko.
    Radnice Prahy 7 dnes sídlí v objektu, který patří ministerstvu financí, kulturní dům a zdravotní středisko jsou v podnájmu v  budovách bývalých dopravních podniků. Ročně radnice za nájem zaplatí asi 17 milionů korun. "Kulturní dům a zdravotnické středisko mají navíc smlouvu jen do roku 2016, tedy do konce roku 2015 musí nová budova stát," poznamenal Ječmének.
    Praha 7 si nechává v záloze ještě několik variant. V úvahu přichází také lokalita v Jankovcově ulici nedaleko holešovického nádraží, kde se uvažovalo o  výstavbě centrálního dvora protipovodňové ochrany. Pozemek je v majetku městské části, podle některých zastupitelů ale není místo u nádraží "dostatečně reprezentativní".
    Další možností je už dříve navrhovaný prostor nad stanicí metra Vltavská. "Musel by se ale zrekonstruovat vestibul metra a přestěhovat výdech metra, což by stálo asi o 200 milionů korun víc. A na to městská část v současné době nemá dostatek finančních prostředků," konstatoval Ječmének.
0 komentářů
přidat komentář

Související články