Na Králicku se otevře dělostřelecká tvrz s muzeem

Vložil
ČTK
11.06.2008 12:40
Praha

Králíky (Orlickoústecko) - Na Králicku přibude nová atrakce pro turisty. Veřejnosti se v létě na severním okraji Králík otevře dělostřelecká tvrz Hůrka s muzeem pohraničního opevnění. Město ji převzalo 30. května od armády, provozovat ji bude nezisková Společnost přátel čs. opevnění, která vyhrála výběrovém řízení na její civilní využití. Radnice jí v tom vyjde vstříc, řekl ČTK místostarosta Čestmír Doubrava.
    "Smlouvu s provozovatelem ještě nemáme, ale předpokládám, že nájem platit nebude, a pokud to bude nutné, pak pouze symbolický. Naším zájmem je, aby tvrz společnost provozovala pro město a udělala z ní turistickou atrakci. Víme, že samotný provoz je finančně nákladný, takže je nebudeme dále zatěžovat," uvedl Doubrava.
    Výstavba tvrze byla zahájena 5. srpna 1936 a vyšla stát na téměř 25 milionů tehdejších korun. Osádka měla čítat 424 mužů. Stavebně prakticky dokončenou a z části bojeschopnou tvrz armáda na rozkaz bez boje vyklidila a opustila počátkem října 1938. V době okupace nechali Němci nainstalovat řadu původního zařízení a prováděli na něm dělostřelecké zkoušky. V roce 1939 byly vytrhány části pancéřových zvonů a kopulí, o pět let později byla zahájena přestavba podzemí tvrze na továrnu na letecké součásti. V té době také začala stavba pracovního tábora nad vchodových objektem pro několik set vězňů, kteří měli v podzemní továrně pracovat.
    V roce 1946 armáda tvrz vyčistila a uzavřela, počátkem 50. let byly provedeny drobné opravy, připravovalo se využití ke skladovacím účelům. Zbývající pancéřové zvony a rozsáhlé pozůstatky překážkového systému byly zlikvidovány. Po roce 1958 v ní byl zprovozněn muniční sklad.
    Dělostřelecká tvrz Hůrka je se svými čtyřmi bojovými objekty jednou z  nejmenších tvrzí pohraničního opevnění. Unikátem jsou například původní posuvná pancéřová vrata uzavírající překladiště materiálu ve vchodovém srubu, funkční šikmý výtah vyrobený po válce, akumulátorová lokomotiva a vagony podzemní úzkorozchodné železnice. Dochované podzemí bude sloužit zejména pro expozice věnované československému opevnění, dalším pevnostním systémům, historii armády, ale také výstavám připomínajícím okupaci, odboj a další témata. Nebude chybět ani expozice věnovaná zkouškám německých tajných zbraní na Králicku v době okupace.
    Na nákladech spojených s provozováním tvrze se město podílet nebude, počítá ale s tím, že se bude podílet na některých dotacích, například poskytne potřebnou finanční spoluúčast. Objekt by měl částečně zpřístupněn zřejmě začátkem prázdnin.
    Tvrz Hůrka bude začleněna do projektu Králická pevnostní oblast, kde se nachází mnoho bývalých armádních objektů. Králíky mají zažádáno o převod z majetku armády u dalších 32 objektů. Přístupná je dělostřelecká tvrz Bouda, Muzeum československého opevnění, částečně většinou o  víkendech také dalších šest bunkrů v okolí Králík.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
juhu
Martin Franěk
11.06.08 11:31
zobrazit všechny komentáře