Jižní Město hledá pozemek pro novou radnici

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
19.05.2008 17:00
Praha

Praha - Jižní Město by se v budoucnu mělo dočkat nové radnice. Městská část nyní hledá vhodný pozemek, kde by budovu postavila. ČTK to řekl mluvčí Prahy 11 Josef Škvor. Úřadovat v novém by chtěla také Praha 7, nové budovy radnic v posledních letech získaly i další městské části, některé se dočkaly rozsáhlých rekonstrukcí.
    Nová budova by měla podle Škvora stát blízko stanice metra Háje, Opatov nebo Chodov. "Aktivně hledáme a zároveň jsme vyzvali vlastníky pozemků, aby nám je nabídli," řekl Škvor. Městská má totiž pozemků jen málo.
    Území, na kterém bude nová radnice stát, musí splňovat řadu podmínek. Například musí mít rozlohu nad zhruba 6000 metrů čtverečních, stavbu radnice musí umožňovat také územní plán. Pozemek také musí mít pouze jednoho vlastníka.
    Radnice požaduje, aby lokalita nebo sousední plochy umožňovaly bezpečný příchod osob včetně zdravotně postižených, na pozemku musí být také možné instalovat stožáry s vlajkami i například fontánu a lavičky. Praha 11 nezapomíná ani na parkování, v místě by mělo být možné vybudovat buď parkovací stání na pozemku, nebo podzemní parkoviště. Další možností je blízké centrální parkoviště.
    Kdy bude nová radnice stát, se ještě neví. "V současné době se s konzultantskými a právními firmami zpracovává vyhodnocení možných variant výstavby včetně financování," uvedl Škvor. Pak by měl následovat projekt.
    V současné době sídlí úřad ve čtyřech budovách, což ztěžuje občanům vyřizování záležitostí. Provoz čtyř objektů je také nákladný. "Budovy také nejsou zatepleny a jejich případná regenerace by si vyžádala poměrně značné finanční prostředky," vysvětlil Škvor.
    Na stavbu nové radnice v  blízkosti metra Vltavská se chystají také v Praze 7. Radnice si představuje, že postaví osmipatrový polyfunkční dům. V nejvyšším patře by měl sídlit kulturní dům, další tři patra by měla sloužit úřadu městské části. Zbývající podlaží by se měla podle plánu radnice pronajímat. Podle mluvčího Martina Vokuše to je běh na dlouhou trať. Cílem radnice je, aby sídlila ve vlastním objektu, v  současnosti úřaduje v budově, která patří státu. Také organizace Kulturní dům Vltavská si svoje sídlo dlouhá léta pronajímá.
    Novou budovu radnice za 360 milionů korun získala v roce 2003 také Praha 13. Atypická budova radnice se skleněnou věží nedaleko stanice metra Hůrka se stala novou dominantou Slunečního náměstí.
    O stavbě nové radnice uvažovala také šestá městská část, v  loňském roce však zastupitelé odhlasovali levnější variantu - rekonstrukci současné radnice. Do konce roku 2009 se rozroste o přístavbu ve dvoře.
    Rekonstrukce se dočkala v letech 2004 a 2005 radnice Prahy 2. Z původní budovy zbyly jen obvodové zdi a střední nosná stěna, dělníci zachovali jediný strop, všechny ostatní museli vybourat. Loni se opravovala i radnice Prahy 8, které se říká Bílý dům. Přibyly nové kanceláře, bistro i recepce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články