Werichova vila v Praze připadne nadaci Mládkových

Vložil
ČTK
15.04.2008 22:25
Praha

Praha - Takzvanou Werichovu vilu na Kampě v Praze 1 získá do pronájmu Nadace Jana a Medy Mládkových. Zastupitelé první městské části dnes změnili svůj původní nesouhlas z konce ledna a schválili předběžnou nájemní smlouvu. Nadace chce v budově zřídit kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana.
    "Evergreen jsme dohráli," řekl ČTK starosta Petr Hejma (ODS). Nyní se musí podepsat předběžné ujednání, řádnou smlouvu nadace získá až po dokončení oprav budovy. Nadace má získat vilu na 40 let a zaplatit jednorázově nájemné 23,8 milionu korun a dále platit korunu denně. Nejprve by měla složit 2,5 milionu korun a zbytek doplatit po rekonstrukci.
    V lednu zvedlo ruku pro nadaci devět zastupitelů, dva byli proti a 12 se hlasování zdrželo. Ostatních šest zastupitelů nehlasovalo vůbec. Dnes byla předběžná nájemní smlouva schválena 24 hlasy, proti bylo pět zastupitelů, dva se zdrželi a jeden nehlasoval vůbec.
    Po lednovém verdiktu jednal Hejma s ostatními politickými kluby v zastupitelstvu o dalším postupu. Další možností bylo, že radnice dokončí opravu domu. Potom jej pronajme nadaci, nebo někomu jinému, nebo bude vilu provozovat sama. Zastupitelé dnes nakonec dostali původní návrh na pronájem domu nadaci.
    Takzvaná Werichova vila byla poškozena při povodni v roce 2002. Radnice už dala do oprav 18,5 milionu korun. Podle předpokladů bude stát dokončení rekonstrukce dalších 20 milionů korun.
    Radnice se snažila vilu pronajmout už ve třech výběrových řízeních. V prvním zvítězila společnost Colly, což vyvolalo kritiku. Radnice nakonec musela soutěž zrušit, protože nebyla v souladu s platným zněním zákona o zadávání zakázek. Druhé výběrové řízení se mělo uskutečnit loni v  červnu, po týdnu ho ale zastupitelstvo zrušilo.
    Do poslední soutěže se přihlásila jen Mládková. Nakonec ale nepodala nabídku do druhého kola. Chtěla vilu získat takzvaným záměrem, kdy radnice nabízí prostory jen vyvěšením na úřední desku konkrétnímu zájemci. Přihlásit se ale může i kdokoli jiný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články