Austrálie se dočká vlastního Stonehenge

Vložil
ČTK
25.03.2008 12:25
Brno


Perth (Austrálie) - Australský podnikatel chce ve své vlasti postavit repliku anglické megalitické památky Stonehenge, a přilákat tak stovky tisíc návštěvníků, včetně novodobých druidů a vyznavačů hnutí New Age. Informovala o tom dnes agentura AP.
    Atrakce bude podle jejího tvůrce Rosse Smitha otevřena na jeho pozemcích v západní Austrálii do 21. prosince tohoto roku, kdy na jižní polokouli začíná letní slunovrat. Cena za 101 žulových kamenů, uspořádaných do vnějšího a vnitřního kruhu kolem centrálního oltáře, dosáhne 1,4 milionu australských dolarů (asi 20,6 milionu Kč).
    "Postavím to, protože můžu," odpověděl Smith lapidárně na otázku, proč se ke stavbě rozhodl. Vybral pro ni název Henge, což je anglický termín označující pravěké rituální monumenty kruhového tvaru, obehnané příkopem a valem, jejichž nejznámějším příkladem je právě Stonehenge.
    "Studoval jsem plány originálu a přesně tak bude můj Henge vypadat," prohlásil Smith. Podle něj ještě nikoho na světě nenapadlo vybudovat kompletní napodobeninu anglického Stonehenge. Při vstupu se bude platit vstupné a zájemci si objekt budou moct pronajímat k různým účelům, včetně svateb. Smith odhaduje, že jeho podnikatelský záměr přiláká 200 až 300 tisíc návštěvníků ročně.
    Pravý Stonehenge byl vytvořen mezi roky 3000 až 1600 před naším letopočtem a patří k nejvýznamnějším světovým turistickým atrakcím. Současně má i spirituální význam pro vyznavače hnutí New Age a novokeltského náboženství, kteří se každoročně 21. června shromažďují v tisícových počtech poblíž něj, aby zde oslavili letní slunovrat, platný pro severní polokouli.
0 komentářů
přidat komentář