Stromy na náměstí v Ostravě dostaly druhou šanci

Zdroj
Hana Záveská
Vložil
ČTK
18.02.2008 20:45
Ostrava

Ostrava - Stromy vysazené na zrekonstruovaném Masarykově náměstí v centru Ostravy zůstanou až do listopadu na svých místech. Ostravská radnice původně chtěla po stavební firmě Tchas, aby tři desítky neprospívajích jerlínů japonských vyměnila za vzrostlejší stromy s mohutnějšími korunami. Dnes se ale zástupci města i jeho centrálního obvodu dohodli, že počkají osm měsíců. Zahradníci dodavatelské firmy se do té doby pokusí stromy zapěstovat, řekl ČTK místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Jiří Havlíček.
    "Dnes jsme dostali znalecký posudek, podle něhož je možné jerlíny zapěstovat. Moc tomu nevěřím, ale souhlasili jsme, že stromům dáme ještě šanci. Zahradníci o ně budou pečovat, uvidíme, zda se stav stromů přes léto zlepší. První výchovné řezy musejí odborníci provést do konce března," upřesnil místostarosta.
    Začátkem listopadu se zástupci Moravské Ostravy a Přívozu znovu sejdou s  vedením města, aby zhodnotili úspěšnost zahradnické péče a rozhodli, zda jerlíny zůstanou, nebo budou přesazeny do okrajové části města. Právě vedení centrálního ostravského obvodu nesouhlasilo s výsadbou nevzrostlých stromů už během kolaudace i při převzetí stavby, jejímž hlavním investorem bylo město. Podle Havlíčka firma Tchas nedodržela projekt a na náměstí vysázela nedopěstěné stromy ze školky.
    Mluvčí Tchasu Tomáš Svoboda už dříve ČTK řekl, že vysazené jerlíny firma objednala podle projektově zadaného poměru tloušťky kmene a výšky nasazení koruny. "Stromy ale splňovaly jen jeden z parametrů - obvod kmínku. Jejich koruny začínají příliš nízko," vysvětlil. Zapěstování jerlínů podle něho uhradí jejich dodavatel.
    Rekonstrukce Masarykova náměstí skončila loni v  květnu. Téměř deset tisíc metrů čtverečních bylo nově vydlážděno žulou a mramorem, do dlažby byly vsazeny mosazné desky s historickými událostmi ve městě. Na náměstí zůstal zachován Mariánský morový sloup, novinkou je bysta T.G. Masaryka. Přímo z dlažby tryská v letním období průchozí fontána. Téměř 100 milionů korun poskytlo na rekonstrukci město společně s obvodem Moravská Ostrava a Přívoz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články