Vláda souhlasí s přesunem odpovědnosti za chodníky na obce

Vložil
ČTK
16.01.2008 21:20
Praha

Praha - Vláda souhlasí s názorem, že by za úrazy způsobené stavem chodníku měly být do budoucna zodpovědné obce. O souhlasu s návrhem Senátu informoval novináře ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Dosud odpovídají za stav chodníků majitelé přilehlých domů. Svoboda připomenul, že pro mnohé z obcí bude změna znamenat komplikace se zajištěním úklidu chodníků v zimě. To si podle něj uvědomuje i vláda, a ministři proto o novince dlouho diskutovali, hlasování pak bylo těsné. Nyní návrh projedná sněmovna.
    Zástupci měst a obcí mají na návrh rozdílné názory. Například náměstek českobudějovického primátora František Jelen nepovažuje za správné nechat tuto zodpovědnost jen na majitelích domů. "Rozhodně si myslím, že by měl za svůj majetek odpovídat vždycky vlastník. Tady se dosud přenášela odpovědnost na občany, což je věc hodně problematická, protože třeba vlastníci domu nebyli doma, když napadl sníh," uvedl náměstek.
    Podotkl však, že pro obce by to byla obrovská zátěž a nebylo by v jejich silách, aby byly při kalamitě schopny okamžitě odstranit sníh všude tam, kde by měly. "V duchu jakési solidarity by proto občané neměli rezignovat a uklízet si před vlastním prahem," dodal Jelen.
    Naopak například starosta obce Suchá Loz na Uherskohradišťsku Petr Gazdík s návrhem nesouhlasí. "Já si nedokážu představit, že by starosta v noci každou hodinu vstával a kontroloval, zda padá sníh. Když už by začalo sněžit, tak bych třeba ve tři ráno musel sehnat pět až šest lidí, kteří by chodníky do pěti hodin, než půjdou lidé do práce, odklidili," řekl Gazdík.
    Trochu zdrženlivější postoj zatím zaujala zlínská radnice. "Zákon není definitivní, a je tedy předčasné mluvit o jeho případných dopadech," řekla mluvčí Marie Masaříková. Zároveň ale podotkla, že kdyby byl zákon schválen v podobě, v jaké je nyní jeho návrh, znamenalo by pro město výrazné zvýšení finanční nároků na zimní údržbu.
    Podobně se vyjádřil pražský magistrát. "V případě, že to tak bude, by to pro město znamenalo další obrovské investice navíc," řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Jiří Wolf. Technická správa komunikací se nyní stará asi o desetinu chodníků v metropoli. Pokud by se měla starat o všechny, podle dřívějšího odhadu by stála zimní údržba dohromady asi 1,5 miliardy korun. Nyní je v rozpočtu správy na zimní údržbu ulic a vybraných chodníků ročně kolem 380 milionů korun.
    Podle některých starostů by mohlo dopadnout tak, že v zimně se před začátek chodníku postaví cedule s nápisem, že se chodník v zimě neudržuje.
    Rovněž zákonodárci jsou v pohledu na příslušnou novelu zákona o pozemních komunikacích rozděleni na dva tábory bez ohledu na politickou příslušnost. Podle zastánců předlohy je nepřípustné, aby majitelé domů museli vykonávat "nucené práce" na cizím majetku. Za zábor chodníku třeba kvůli opravě domku přitom musejí obcím platit. Připomínají právě to, že obce mají na rozdíl od občanů možnost umístit na chodník tabulku, že se neudržuje.
    Odpůrci novely poukazovali zase na to, že obce nebudou mít na úklid chodníků dost peněz ani lidí. Tvrdí také, že občany už by po přijetí novely nic nenutilo chodníky uklízet.
    Majitelé domů nyní nesou odpovědnost například za to, když se na zledovatělém chodníku někdo zraní. Novela by tuto odpovědnost převedla zpravidla na obce a kraje, které jsou vlastníky většiny komunikací a proti škodě způsobené třetím osobám jsou pojištěny. Wolf potvrdil, že Praha pro takové události pojištěna je.
0 komentářů
přidat komentář