Děti ze zlínského domova se stěhují do opravené Malotovy vily

Zdroj
Gabriela Sluštíková
Vložil
ČTK
19.11.2007 11:05
Zlín

Zlín - Děti z dětského domova ve Zlíně na Lazech se po půl roce opět vyspí ve svých postelích. Z památkově chráněného objektu Malotovy vily se v květnu společně s personálem a všemi věcmi musely přestěhovat do opuštěného Domu dětí a mládeže Astra v Přílukách. Bývalé sídlo jednoho z ředitelů Baťových závodů Františka Maloty se totiž kompletně rekonstruovalo, oprava si vyžádala 15 milionů korun.
    Malotova vila byla postavena v roce 1937, o 11 let později byl objekt zkonfiskován. V 90. letech minulého století připadla část budovy restituentům a část městu. Kvůli komplikovaným majetkovým vztahům budova nebyla nikdy řádně zrekonstruována. Loni ji od majitelů odkoupil Zlínský kraj.
    Převážná část peněz připadla na repasování dřevěných prostor, mramorového obložení, vyrobit se nechávaly také například historické kliky na oknech či imitace původní podlahy. Dělníci v budově zrekonstruovali rozvody plynu, elektřiny, vody, hygienická zařízení či vnější fasády. Původní zůstaly jen litinové radiátory.
    "Některé věci nám ale stále chybí," řekla ČTK a Českému rozhlasu ředitelka domova Helena Stráská. Děti se například dočkaly zcela nového hřiště pro míčové hry, ale hned pod ním je prudký kopec, na jeho oplocení peníze nevyšly. "Protože nám napadl sníh, tak jsme nestihli ani osázet okolí domova kytkami. Vše se budeme snažit dohnat na jaře," podotkla ředitelka.
    Celý dětský domov fungoval půl roku v bývalé škole a Domově dětí a mládeže ve zlínské části Příluky. Se stěhováním dnes pomáhali nejen pracovníci zařízení, ale i přátelé domova, jejich manželé a manželky a klienti domova. "Domů se těším strašně moc, protože tady to je trochu dál od centra, máme tam své kamarády a je to tam naše. Je to naše zázemí," svěřila se klienta domova Lenka. "Už jsem viděl svůj pokojík a je to tam moc hezké. Budu to mít i blíž do školy, takže to bude lepší," uvedl její kamarád Pepa s tím, že ze začátku si v  náhradním objektu připadal jako na táboře.
    Dětský domov sídlí v Malotově vile od roku 1951, o dvě rodiny po osmi dětech se stará 12 pracovníků.
0 komentářů
přidat komentář